Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Julklapp: Här finns höstens alla juristintervjuer

Nyheter
Publicerad: 2021-12-17 10:31

Justitieråd, RÅ, JK, advokater, rättsvetenskapsmän och andra jurister har under hösten intervjuats av Dagens Juridiks f.d. chefredaktör Stefan Wahlberg under DJ:s klassiska varumärke för fördjupande branschläsning: Legally Yours. Läsarsiffrorna har rusat i topp varje fredag då artiklarna har publicerats. Nedan finns en sammanställning av alla höstens intervjuer med länkar för långläsning under långhelgerna…

Foto: Stefan Wahlberg/LY-DJ

”Justitieministern var oändligt tacksam över kungens beslut”

Riksmarskalken Fredrik Wersäll om Svenska akademien, grundlagen – och kungens syn på juridiken…

Efter att i decennier ha befunnit sig i rättsväsendets toppskikt valde Fredrik Wersäll kungen framför pensionen. För tre år sedan tillträdde han det högsta ämbete man kan nå inom hovet om man inte är av kunglig börd: riksmarskalk. DJ/Legally Yours har träffat den före detta riksåklagaren, rättschefen och hovrättspresidenten i ett öppenhjärtigt samtal på Kungliga slottet.

Läs hela artikeln här.

Foto: IMM

”Sverige har en väldigt naiv självbild när det gäller korruption”

Den juridiska ”supertalangen” Hayaat Ibrahim blir ny generalsekreterare för Institutet Mot Mutor…    

Hon tog examen från juristlinjen och ekonomlinjen samma år och utsågs till ”Supertalang” av Veckans Affärer året därpå. Hennes uppsatsämne på universitetet var redan då givet: Korruption. Nu har 29-åriga Hayaat Ibrahim utsetts till ny generalsekreterare för Institutet Mot Mutor – och hon är beredd att ta strid mot den svenska mutkulturen. ”Den svenska självbilden är naiv och oerhört skadlig”.

Läs hela artikeln här.

Foto: Jessica Hanlon

”Med min jur. kand. har jag som VD kunnat köra över fega jurister”

Juristen Anna Serner har haft toppjobb inom media, reklam och film – men inte som jurist…

I 25 år har juristen Anna Serner haft toppjobb inom reklam, media och film – men inte som jurist utan som VD. ”Min jur. kand. har varit en kompetens som har kommit till stor användning. Jag har kunnat göra egna bedömningar av när det är värt att köra över fega jurister som är ”show-stopers” och ser problem i stället för möjligheter”, säger Anna Serner som i dagarna slutar sin tjänst som VD för Svenska filminstitutet efter tio år.

Läs hela artikeln här.

Foto: Magnus Glans

”Cyberangreppen mot Sverige pågår dygnet runt”

Juristen och f.d. säkerhetspolisen Therese Naess blir ny chef för Nationellt Cybersäkerhetscentrum

Svenska datorer, servrar och IT-system är under konstant attack, dygnet runt – från främmande stater, terroristorganisationer och grovt kriminella. ”Cyberangrepp kan vara så allvarliga att de kan jämställas med väpnade angrepp och utlösa juridiska konventioner om till exempel rätt till självförsvar”, säger juristen och före detta säkerhetspolisen Therese Naess som just har tillträtt tjänsten som chef för nyinrättade Nationellt Cybersäkerhetscenter.

Läs hela artikeln här.

Foto: Anna-Lena Ahlström

”Högsta domstolens livstidsdom var politisk”

Försvarsadvokaternas nestor Peter Althin om juridiken, politiken, big-bang och döden

Redan som barn blev han ”närmast vansinnig” när fotbollsdomaren inte dömde objektivt rättvist. Och när han hade försvarat sin examensuppsats på juristlinjen underströk professorn att hans försvar var avsevärt mycket bättre än själva uppsatsen. När försvarsadvokaternas nestor Peter Althin nu ska fylla 80 år kommer han ut med sina memoarer – ”Vem fan är du?”

Läs hela artikeln här.

Foto: Stefan Wahlberg/LY-DJ

”Vägen till helvetet är kantad av goda intentioner”

IT-rättsexperten och advokaten Conny Larsson om Encrochat, kraven på mer övervakning och sitt uppdrag i FRA-domstolen

Den senaste tiden har svenska domstolar gett grönt ljus för utländsk IT-bevisning som hade varit olaglig att ta fram i Sverige. Samtidigt slåss polischefer och politiker om vem som kan formulera de skarpaste kraven på mer övervakning medan stora delar av befolkningen hejar på. ”Vägen till helvetet är kantad av goda intentioner”, säger advokaten och IT-rättsexperten Conny Larsson som också förklarar sin egen roll i det hemligaste av det hemliga: FRA-domstolen.

Läs hela artikeln här.

Foto: Eric Tagesson/DJ

”Lagstiftarna i den demokratiska världen har abdikerat inför internet”

Professorn och f.d. JO Hans-Gunnar Axberger om ett laglöst internet, ett arrogant regeringskansli och ett ouppklarat statsministermord

Rapporterna om nättroll, kränkningar, hat och hot på internet duggar tätt och ställer allt från skolbarnens vardag till toppolitiken på sin spets. Men den demokratiska världens lagstiftare har abdikerat inför internet.
Det säger professorn i konstitutionell rätt och tidigare JO Hans-Gunnar Axberger som också berättar om de smittoeffekter som regeringskansliets arrogans inför grundlagen har fått på svenska myndigheter.

Läs hela artikeln här.

Foto: Stefan Wahlberg/LY-DJ

”Jag sa nej – anonyma vittnen riskerar att få motsatt effekt”

Justitierådet i HD, Stefan Johansson, om de principiella och praktiska problemen med anonyma vittnen – och om att vara toppjuridikens praktiker

Poliser, åklagare och politiker vill se anonyma vittnen i svenska domstolar. Men anonyma vittnen skulle bara kunna användas i ett ”ytterst fåtal” fall. De har ett lågt bevisvärde att riskerar att invagga vittnen i en falsk tro. Det säger Stefan Johansson, domare i Högsta domstolen och regeringens särskilda utredare: ”Anonyma vittnen kommer inte att bryta upp tystnadskulturer eller vara lösningen på de problem med skjutningar och sprängningar vi har inom kriminella nätverk.”

Läs hela artikeln här.

Foto: Christine Ohlsson/TT

”Vilka lagar behöver vi för The Big One – pesten på nytt?”

Coronakommissionens ordförande, f.d. justitierådet Mats Melin om undantagslagar och tänkbara processer mot staten

Coronapandemin ställde den svenska juridiken på sin spets. Vad får egentligen regeringen och myndigheterna göra – vad tillåter den svenska grundlagen? ”Man måste ställa sig frågan: vad behövs lagstiftningsmässigt och konstitutionellt för att kunna möta det som forskare i decennier har varnat för: the big one, den stora dödliga pandemin – pesten på nytt”, säger Mats Melin, f.d. chefs-JO och ordföranden i Högsta förvaltningsdomstolen som nu leder Coronakommissionen.

Läs hela artikeln här.

”Den här lagstiftningen är nödvändig för internets framtid”

Foto: Bird & Bird

Upphovsrättsexperten och ”Hollywoods advokat” om hur Google och Facebook ska tvingas att dela med sig – och om varför ”En svensk tiger” inte behöver tiga…

Google, Youtube och Facebook ska tvingas att dela med sig av sina intäkter till mediehus och upphovsmän. Det är innebörden av det lagförslag som regeringen just har skickat ut på remiss. ”Det är högst rimligt! Utan innehåll kan vi stirra på tomma skärmar. Det här är nödvändigt för att vi ska få fortsatt tillgång till betydelsefulla berättelser och kvalificerad journalistik. Content is still king”, säger advokaten Monique Wadsted som har varit ombud i flera av de mest uppmärksammade medie- och upphovsrättsmålen i Sverige, bland annat som ”Hollywoods advokat” i Pirate Bay-målet och nu senast i rättegången om ”En svensk tiger”.

Läs hela artikeln här.

Foto: Thomas Carlgren

RÅ: ”Avgörande att HD prövar bevisvärdering för gängmord”

Riksåklagaren om tystnadskulturen, ”orimligt tvivel” – och om att ”ta bakvägen” till tvångsmedlen…

Uppklaringen av de så kallade gängmorden ligger på ungefär en tredjedel av uppklaringen av ”vanliga” mord. Bevissvårigheterna har förföljt åklagarna in i rättssalarna och flera uppmärksammade fall har slutat med friande dom. ”Jag menar att det är avgörande för den situation som vi befinner oss i att Högsta domstolen tar upp frågan om hur bevisvärderingen ska göras i den här typen av fall”, säger riksåklagaren Petra Lundh som nu har begärt prövningstillstånd i HD i ett mordfall som ledde till livstids fängelse i tingsrätten men friande dom i hovrätten.

Läs hela artikeln här.

Foto: Erik Simander/TT

JK: ”Mångmiljonkrav mot staten för coronarestriktionerna”

Mari Heidenborg om skadestånd för grundlagsbrott, hoten mot rättsstaten – och om att inte tappa en sten på foten…

Skadeståndskraven mot staten för hur coronarestriktionerna har slagit mot både företag och enskilda har börjat strömma in till justitiekanslern. ”Det handlar om mångmiljonbelopp och vi håller på att utreda de krav som vi har fått in. Det är väldigt, väldigt svåra frågor där vi har sökt expertkunskap för att se hur grundlagen förhåller sig till de här restriktionerna”, säger JK Mari Heidenborg som också berättar varför hon tycker att det är viktigt att enskilda, även i andra sammanhang, ska kunna få skadestånd när staten har gjort sig skyldig till grundlagsbrott.

Läs hela artikeln här.

Foto: Jenny Frejing

”Artificiell intelligens utmanar hela det juridiska tankesättet”

Juris dr. Stanley Greenstein om hur självlärande algoritmer suddar ut gränserna för ansvar och bevisning – och om hur AI skulle kunna utplåna mänskligheten om den inte regleras

Kan man utkräva ansvar eller straffa någon för en skada som har orsakats av artificiell intelligens? Kan man bevisa ett orsakssamband när det handlar om självlärande algoritmer som muterar och samverkar med miljarder andra parametrar på en sekund? EU:s förslag till lagstiftning om artificiell intelligens är den första i sitt slag och ställer frågorna på sin spets. ”AI utmanar hela det juridiska tankesättet… Om någon ger AI i uppgift utrota en sjukdom så skulle AI:s logiska slutsats kunna bli att det effektivaste sättet vore att utplåna hela mänskligheten”, säger en av Sveriges främsta forskare på området, Stanley Greenstein, juris dr. och universitetslektor vid Stockholms universitet.

Läs hela artikeln här.

Foto: Altalex

”En rejäl varningsflagga – IT-bevisning är inte objektiv fakta”

Juris dr. Jonas Ekfeldt om när bevisvärdet raseras, om advokater som försöker ta på sig ”teknikerkappan” – och om vem som borde att kallas att vittna om Encrochat…

IT-bevisning är idag mer regel än undantag vid rättegångar och betraktas ofta som objektiv fakta. Detta är ett stort misstag. Det säger en av Sveriges främsta experter på området, juris doktorn i rättsinformatik, Jonas Ekfeldt, som pekar på två färska händelser: ”Teleskandalen” i Danmark där ett tiotal rättegångar har fått göras om och Encrochat där bevisvärdet har reducerats kraftigt till följd av tekniska frågetecken. ”Det här flaggade man för i brittisk rätt redan för flera decennier sedan – the presumption of being in order… En felaktigt presumerad oklanderlighet bara för att det är just en dator som har sprutat ur sig materialet”.

Läs hela artikeln här.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: