Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Pensionsmyndigheten: Överskattad pensionseffekt av eget sparande

Nyheter
Publicerad: 2023-03-10 08:17
Foto: TT

Privat sparande till pensionen har i själva verket en relativt liten inverkan på den totala pensionen för det flesta. Det menar Pensionsmyndigheten.
Uttalandet kommer efter en Demoskop-undersökning som visar att svenskarna tror att just det privata sparandet påverkar pensionen mest.

Privat pensionssparande hamnar överst på listan över vilka faktorer som svenska pensionssparare tror påverkar storleken på pensionen mest. Det visar en undersökning som Demoskop har utfört för Pensionsmyndigheten. Men i själva verket har privat sparande en relativt liten inverkan på den totala pensionen för de allra flesta, enligt Pensionsmyndigheten.

– Många har en övertro på betydelsen av privat pensionssparande. Samtidigt är det få som vet att en av de viktigaste sakerna man kan göra för att höja sin pension är att jobba något eller några år längre, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Viktigt för vissa

Pensionsmyndigheten har frågat 974 pensionssparare mellan 18 och 65 år vad de tror påverkar storleken på pensionen mest. Närmare hälften, 46 procent, svarar det privata sparandet. Det är ingen skillnad i svaren mellan egenföretagare och anställda. Endast en av fyra pensionssparare, 25 procent, tror att tidpunkten för när de börjar ta ut sin pension har störst påverkan.

– För vissa är det viktigt med ett eget sparande till pension, exempelvis för företagare eller om du inte har tjänstepension från din arbetsgivare. Men för de flesta av oss påverkas pensionen mest av hela livets inkomster, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man väljer att börja ta ut sin pension, säger Agneta Claesson.

Ett extra års arbete ger mer pension

Enligt Pensionsmyndigheten är det vanligaste sparbeloppet bland de som uppger att de sparar till pension upp till 500 kronor per månad, vilket 29 procent bland dem som sparar uppger. Den som sparar 500 kronor per månad från 23 års ålder fram till pensionering vid 67 års ålder får ett eget sparande som utgör 10 procent av hela pensionen. Sparbeloppets storlek och spartidens längd påverkar andelen.

Vidare menar Pensionsmyndigheten att ett års extra arbete efter 66 års ålder kan ge den som snart ska ta ut sin pension mellan 1 600 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. För att jämföra pekar Pensionsmyndigheten på att det krävs ett månadssparande på mellan 500 och 800 kronor i 30 år för samma pensionshöjning, alternativt mellan 700 och 1 100 kronor i månaden under 20 år eller mellan 1 900 och 2 600 kronor i månaden under 10 år.


Dela sidan:
Skriv ut: