Skip to content

Sverige stöder EU-kommissionens stämning mot Ungern - "tar ställning för rättsstatens principer"

Sveriges EU-handelsminister Ann Linde (S) och Ungerns premiärminister Viktor Orban. Foto: Anders Wiklund/TT och Oded Bality/TT

Sverige stöder EU-kommissionens beslut om att dra Ungern inför rätta. Det beslutade regeringen vid dagens regeringssammanträde.

 

- Regeringen följer utvecklingen i Ungern på närhåll och ser med oro på rapporter från ungerska och internationella organisationer om den snabbt försämrade situationen för civilsamhällesorganisationer i landet, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S).

- Eftersom civilsamhällets kritiskt granskande roll är en förutsättning för såväl den demokratiska utvecklingen som rättsstaten anser regeringen att det är angeläget att stödja kommissionens linje, att ta ställning för civilsamhällets oberoende samt rättsstatens principer. 

Målet gäller de nationella restriktioner som Ungern har infört på nationell nivå mot ideella föreningar som mottar utländskt kapital.

EU-kommissionen har med anledning av detta stämt Ungern för fördragsbrott och hävdar att landet bryter mot den fria rörligheten för kapital enligt fördraget och den Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

En av dessa rättigheter är föreningsfriheten som Ungern ska ha kränkt genom att bland annat har infört restriktioner för utländska donationer till "civilsamhällesorganisationer" och genom att införa krav på registrering och anmälan. Om kraven på anmälan och registrering inte följs kan påföljder utdömas.

 

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt