Skip to content

Kent Ekeroth fälls av Stockholms tingsrätt - påstående om nödvärn motbevisat

Kent Ekeroth i rättssalen i Stockholms tingsrätt tillsammans med sin advokat Johan Eriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) fälldes idag av Stockholms tingsrätt för ringa misshandel. Ekeroth, som själv har åberopat nödvärn, döms till dagsböter.

 

- Målsägandens uppgifter om händelseförloppet får ett starkt stöd av den utredning som åberopats i målet och det är genom dessa uppgifter i förening med vittnesbevisningen klarlagt att den dömde inte har utsatts för något slag eller annat fysiskt angrepp, säger rådmannen Maria Hölcke vid Stockholms tingsrätt.

Kent Ekeroth har erkänt att han gav den andre mannen en örfil utanför krogen i centrala Stockholm i höstas men hävdar att det skedde i nödvärn – bland annat eftersom han skulle ha hotats till livet.

Tingsrätten anser dock att nödvärnsinvändningen är motbevisad av åklagaren.

Tingsrätten slår i stället fast att målsägandens uppgifter får så starkt stöd av åklagarens bevisning och att målsägandens berättelse ska läggas till grund för bedömningen.

Tingsrätten skriver:

"Härigenom är det bevisat att mannen har tilldelat målsäganden ett slag med öppen hand i ansiktet med smärta, rodnad och svullnad som följd. Genom målsägandens uppgifter i förening med vittnesbevisningen är det också klarlagt att mannen vid det aktuella tillfället inte har utsatts för något slag eller annat fysiskt angrepp från målsäganden eller någon annan."

Förundersökningen har bedrivits vid Särskilda åklagarkammaren.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt