Skip to content

Åtta miljoner till miljörättslig forskning - ska gå till botten med artskydd och naturskydd

Professorer i miljörätt Jan Darpö och Charlotta Zetterberg. Foto: Uppsala universitet

Professorerna i miljörätt - Charlotta Zetterberg och Jan Darpö vid den juridiska fakulteten i Uppsala - får åtta miljoner kronor av Naturvårdsverket för att finansiera två forskningsprojekt om artskydd och naturskydd.


Jan Darpö är projektledare för projektet ”Artskydd och beslutsprocesser" och får nära 3,3 miljoner kronor tillsammans med jur. dr Maria Forsberg vid samma institution. Även Jonas Sandström från Sveriges Lantbruksuniversitet delatr i forskningen.

Tillsammans ska de analysera hur naturvetenskaplig kunskap används och kan användas i miljöbeslutsprocesser - både på myndighetsnivå och i domstolar. 

Charlotta Zetterberg är projektledare för projektet ”Naturskydd och dispenser” som får cirka 4,7 miljoner kronor. I projektet deltar även docenten Anna Christiernsson, doktoranden Yaffa Epstein och Guillaume Chapron från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Tillsammans ska de analysera hur reglerna om biotopskydd och artskydd tillämpas av länsstyrelser och kommuner vid prövningar av dispenser.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt