Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokatbyrå kräver arvode av Oscar Properties efter Gasklockan-projekt

Nyheter
Publicerad: 2020-09-09 08:54
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT /

Fröberg & Lundholm advokatbyrå kräver arvode av Oscar Properties efter rådgivning i miljöfrågan gällande det omstridda Gasklockanprojektet.

Gasklockanprojektet gäckar fortfarande Oscar Properties på flera håll. Ett betalningsföreläggande hos Kronofogden har nu gått vidare till Stockholms tingsrätt.

Fröberg och Lundholm Advokatbyrå hade uppdraget som juridiskt biträde i miljöfrågan gällande Gasklockanprojektet under november och december 2019. Fakturan för arvodet för denna rådgivning har dock inte betalats. Advokatbyrån yrkar på 71 250 kronor. Förfallodagen var redan i början av februari 2020.

Bestrider fakturorna

Ett föreläggande gick ut från Kronofogdemyndigheten i slutet av maj. Då hade summan inklusive ränta och avgifter till myndigheten uppgått till  73 663 kronor.

I början av juni inkommer ett bestridande till Kronofogdemyndigheten från Oscar Properties.

”Vi bestrider de krav som ställts mot oss då vi för närvarande arbetar med att felsöka eventuella felaktigheter kring berörda fakturor. Vi kommer dessvärre inte att betala förrän vi med säkerhet vet att respektive belopp tillsammans med respektive fakturanummer stämmer överens med de uppgifter finns registrerade i våra system och som överenskommits mellan representant från vår sida tillsammans med den sökande partens representant. Vi arbetar för att i snabbaste mån klarlägga de eventuella felaktigheter som kan föreligga och därmed avsluta ärendet”. 

I början av september lämnade Kronofogdemyndigheten över ärendet till Stockholms tingsrätt.

Skadeståndskrav mot Stockholms stad

Projektet Gasklockan är ett omtvistat projekt. Redan i juli kunde Dagens Juridik berätta att Oscar Properties stämmer Stockholm stad på 169 miljoner kronor. Talan avvisades dock av Stockholms tingsrätt en månad senare. I en färsk stämningsansökan gör Oscar Properties ett nytt försök och yrkar via bolaget Oscar Properties Gasklockor att Stockholm stad ska betala ett skadestånd om  drygt 169 miljoner kronor jämte ränta.

Bakgrunden till skadeståndet är att Oscar Properties anser att Stockholm stad brutit sin del av avtalet om överlåtelsen av markområdet. Staden har inte sanerat berget ned till Grundläggningsnivån, menar bostadsutvecklaren. Till följd av att staden underlåtit att fullfölja sin del av avtalet samt gett besked att det inte heller kommer att fullföljas efter ett tillträde har Oscar Properties Gasklockor inte tillträtt fastigheten. Stockholm stad har därefter hävt avtalet.

Bostadsutvecklaren menar att hävningen av avtalet var obefogad och har utgjort ett kontraktsbrott som berättigar till skadestånd.

Dessutom menar Oscar Properties att ”bolagets möjlighet att påbörja nya projekt och överhuvudtaget samarbeta med tidigare affärspartners har väsentligt försvårats till följd av Stadens agerande och orsakat bolaget kostnader som blivit onyttiga genom Stadens oberättigade hävning. Staden är skyldig att ersätta Bolaget för skadan som det drabbats av till följd av kontraktsbrottet”.

Satt sig i skuld till andra

Oscar Properties har även pekat på att bolaget lidit i form av nedlagt arbete och andra kostnader som blivit förgäves av hävningen. Stadens avtalsbrott har även medfört skada för bolaget i form av utebliven visat för projektet har bolaget uppgett i stämningsansökan.

Oscar Properties skriver att bolaget har finansierat alla sina kostnader genom att sätta sig i skuld till andra och att bolaget inte kan uppta nya krediter eller bedriva planerad verksamhet.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
kronofogden-oscar

Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.