Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Begravningsavgift och public service-avgift… Vi ska alla dö men att tvingas uppskatta SVT:s utbud…”

Vardagsjuridik
Publicerad: 2019-03-06 13:20

KRÖNIKA – av Jan Kallberg, jur.kand. och fil.dr. verksam i USA

 

Logiken i den svenska public service-avgiften och dess konstruktion är för en utomstående obefintlig. Stora delar av det svenska samhället är precis som i Sovjetunionen marinerade i samma politiska sås där man har, precis som sovjeterna, svårt att se det bisarra i det legala och givetvis politiska upplägget – och att det borde framstå som ologiskt.

Detta är en avgift som går till en stiftelse, Förvaltningsstiftelsen, som är påstått fri från staten men som utses från staten som producerar en statligt pådyvlad tjänst du skall betala för vare sig du vill eller inte och är till för att du skall bli bildad, folkbildad, och få en bättre förståelse för samhället – enligt staten.

Det saknar betydelse om du nyttjar tjänsten. Bara genom att vara vid liv, över 18 år och kan skapligt försörja dig själv är du skyldig att betala.

Ju mer pengar du tjänar desto högre avgift. Logiken i detta är att ju mer du kan försörja dig själv desto mer obildad är du. Med samma logik betalar de som studerar för att de insett att de är för obildade ingen avgift. De som uppbär försörjningsstödet är också avgiftsbefriade men får offentligt stöd till att köpa det de behöver för att inte behöva försörja sig själva när de om några är i behov av den bildning som enligt utsago erbjuds – så att de kan försörja sig själva.

Skatteverket skriver: ”Du får inga inbetalningskort och behöver alltså inte göra någon inbetalning, utan avgiften dras direkt med skatten.”

Du kan alltså inte ändra dina livsbeteenden för att undvika avgiften och du kan inte ifrågasätta avgiften genom att vägra att betala. Det dras redan innan du ens får ut din lön.

Självklart är public service-avgiften en skatt. Inget skiljer den från andra skatter mer än hur det hanteras av staten när staten väl fått pengarna men det är ointressant – uppbörden och tillvägagångssättet gör att det är en skatt.

Begravningsavgift, som i grunden är en skatt, är mer logisk eftersom folk tenderar till att förr eller senare dö och ingen nu uppenbar gestalt har undvikit döden eller återkommit. Du kommer en gång i framtiden att bli nyttjare av den tjänst som avgiften avser.

Begravningsavgifter ligger alltså onekligen närmare en avgift än public service-avgiften.

Hur hanteras klaganden över begravningsväsendet? Som förvaltningsärenden som går via kyrkogårdsförvaltningen, till länstyrelsen och slutligen till förvaltningsrätten. Du anser att gravarnas standardform är för konformistisk och uniform, vilket strider mot hur du ser världen, vilket gör att du begär att få en fem centimeter längre gravrätt, kyrkogårdsförvaltningen som tagit emot begravningsavgiften säger nej och som delegerad förvaltning går det sedan till länsstyrelsen och till förvaltningsrätten.

Nu kommer punkten när det kommer att låta precis som förr om du är marinerad i den politiska såsen.

År 1792, är verkligen envälde så himla bra? Det var det dummaste jag har hört!

År 1883, hur vore det med allmän rösträtt? Det var det dummaste jag hört!

År 2019, Sveriges Radio och Sveriges Television är offentlig förvaltning finansierat med skattemedel och om du som tittare och lyssnare inte uppskattar programutbudet har du rätt att överklaga enskilda program…Kom igen – säg det: det var det dummaste jag hört, för då har du den politiska marinaden i ådrorna.

Om public service-avgiften inte leder till att SR/SVT blir konkludent förvaltningsmyndigheter och utbudet överklagningsbart då står det Riksdagen fritt att genom Skatteverket införa en personnummersavgift, lägga alla avgifter i en stiftelse och använda pengarna fritt efter eget huvud. Du kan inte fly personnumret och du kan inte fly det så kallade public service.

Ogenomtänkta förslag har konsekvenser och public service-avgiften är en generell skatt där du beskattas oavsett några relaterade faktorer till public service, det enda du behöver göra är att vara över 18 år och tjäna lite pengar, och SR/SVT har ett klart politiskt definierat uppdrag.

Därför – kan man överklaga till Förvaltningsrätten att man inte får ha en gravsten inspirerade av Led Zeppelins semiotiska budskap då ska man också kunna överklaga till förvaltningsrätten SR:s/SVT:s utbud som man motbjudet utsätts för.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här

 

 

  

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: