Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Den enda hänsynen som finns där är hänsynen till mannen”

Straffrätt
Publicerad: 2019-03-27 09:40
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX / Kod 70040

 

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, advokat och tidigare åklagare

 

Älska mig för den jag är sjunger Josefin Nilsson.

Svt:s dokumentär om henne berör mig djupt. När Josefin dog för tre år sedan vet jag att jag undrade varför. Jag läste något om att hon haft problem med ryggen men kunde inte ana den enorma tragedi som låg bakom.

Den 4 maj 1999 dömdes den man som Josefin hade haft en relation med till villkorlig dom och dagsböter för misshandel vid ett tillfälle genom att sparka Josefin i magen när hon låg ner och för skadegörelse genom att skära sönder två kavajer och sparkat sönder en CD spelare.

Han hade i tingsrätten även dömts för misshandel genom att ha skurit henne med en kniv och för han tagit ett strupgrepp. Hovrätten ansåg det inte styrkt att han skurit henne trots att han haft en kniv i handen och hon hade blivit skuren.

Det ansågs inte heller styrkt att tagit ett sådant strupgrepp att det var att bedöma som misshandel då det i rättsintyget inte noterats missfärgning eller skada på Josefin.

Det obehag ett strupgrepp innebär beaktades inte trots att Josefin bedömdes som trovärdig.

Anledningen till att påföljden i hovrätten endast blev villkorlig dom trots att misshandel är ett artbrott, ett brott som normalt sett ska ge fängelse, var att man tog hänsyn till att mannen som är känd, drabbats hårt av den uppmärksamhet som målet fått.

Hovrättsdomen är kort och avskalad.

Den enda hänsynen som finns där är hänsynen till mannen, den skada han orsakats genom uppmärksamheten i media.

Av tingsrättsdomen framgår vad Josefin berättade. När hon ville bryta relationen tog mannen en kniv och hon försökte skydda sig, Hon upptäckte sedan att hon blivit skuren i armen. Hon sökte vård för det och mannen följde då med henne så hon vågade inte säga vad som hänt.

Strupgreppet hände ett par månader senare, han var då också mycket upprörd, tryckte upp henne mot ett kylskåp och höll så hårt om henne att hon svimmade av. Han knuffade omkull henne och sparkade henne i magen med stövlar på. Dagen efter tog han ett strupgrepp på henne.

Av dokumentären framgick att mannen även kallat Josefin för oerhört nedvärderande saker och att han vid något tillfälle knuffat henne mycket hårt in i en vägg. Josefins rygg gick sönder av misshandel och hennes självkänsla blev allvarligt skadad.

Jag har under min karriär mött många kvinnor som utsatts för våld av en man under en relation och i samband med att relationen tar slut.

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem. Det som griper mig mest i filmen om Josefin och som blir så tydligt är vilka enorma konsekvenser våldet får och hur lite hänsyn domstolen tar till detta.

Domen blir en kall bedömning av vad som kan styrkas och konsekvenserna för den tilltalade medan konsekvenserna för den drabbade, i detta fall Josefin, inte uppmärksammas i tillräcklig grad.

Mannen fick sin villkorliga dom och för honom är det över för längesen medan Josefin tvingades leva med konsekvenserna resten av sitt liv.

Josefin är tyvärr långtifrån ensam. Varje dag tvingas många kvinnor fly sina hem till skyddade boende för att komma från våldet och för att skydda barnen.

Alltför sällan blir männen som utövat våldet frihetsberövade så i stället blir kvinnorna tvungna att begränsa sin frihet. Och även när männen döms och får fängelse är deras straff ofta över ganska snabbt medan kvinnans smärta och begränsningar fortsätter en lång tid, ibland hela livet.

Josefin ville uppmärksamma detta för att hjälpa andra och även om hon inte hann under sin livstid har hon gjort just det. Hon har fått oss att förstå vilka konsekvenser det psykiska och fysiska våldet får.

Nu är det vår uppgift att uppmärksamma detta ännu mer i domstolarna så att det beaktas i mycket större utsträckning.

 

Ulrika Rogland är advokat som arbetar främst som målsägandebiträde. Hon har tidigare arbetat som domare och åklagare och har stor erfarenhet av brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.


Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:


Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.