Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Vittne räddar utpekad fortkörare – kan ha varit annan förare

Nyheter
Publicerad: 2023-01-17 13:04
Foto: Christine Olsson / TT

Någon körde i mars 2022 nästan dubbelt så fort som man får på 50-vägen i Farsta.
Det behöver dock inte ha varit bilens ägare, enligt hovrätten.
En vän och kollega till honom har nämligen vittnat om hur mannen släppts av under kvällen av en släkting som skulle låna bilen i samband med mannens utlandsresa.

En man i 30-årsåldern åtalades i Södertörns tingsrätt för hastighetsöverträdelse, med stöd i en avläsning som gjorts av en fartkamera i Farsta en sen kväll i mars 2022. Enligt avläsningen hade en bil som ägs av mannen färdats i 94 kilometer i timmen på en 50-väg. Fartkameran hade vid tillfället också tagit en bild, som enligt åklagaren föreställde mannen.

Själv förnekade dock mannen ansvar. Han skulle själv resa utomlands dagen efter att fortkörningen registrerats och hade därför lånat ut sin bil till en släkting som han inte ville uppge namnet på. Flera män i mannens släkt är också lika varandra, uppgav mannen. Själv hade mannen – som bor söder om Stockholm – tillbringat natten i Upplands Väsby, för att ha närmare till Arlanda.

Vän vittnade

En vän och kollega till mannen vittnade samtidigt i tingsrätten om hur han lämnat kontoret i Farsta ihop med mannen och blivit skjutsade av hans släkting. Mannen var den som blivit avsläppt först – i Upplands Väsby – och kollegan och en ytterligare person hade därefter släppts av på olika platser. Vittnet ansåg inte att det var mannen som fångats på bild av fartkameran, men bekräftade att den åtalade mannen hade flera släktingar som liknar honom.

Tingsrätten fann vid en granskning av fartkamerabilden, de jämförelsebilder på pass och körkort som åberopats av åklagaren samt hur mannen såg ut vid huvudförhandlingen att det inte var möjligt att dra någon säker slutsats beträffande vem som kört bilen vid det aktuella tillfället.

Mannen hade förklarat att han vid tidpunkten befunnit sig i Upplands Väsby inför en förestående utlandsresa och att han lånat ut sin bil till en släkting som han inte vill namnge. Vittnet hade under ed bekräftat att han var passagerare i mannens bil under en färd till Upplands Väsby där mannen lämnades av och åter till Haninge. Han hade också bekräftat att det var en släkting till mannen som körde bilen.

Vid dessa omständigheter kunde det enligt tingsrätten inte anses ställt utom rimligt tvivel att det varit den åtalade mannen som gjort sig skyldig till fortkörningen och åtalet ogillades därför.

Åklagaren överklagade

Åklagaren drev åtalet vidare, men Svea hovrätt gör nu samma bedömning som underinstansen. Vittnets uppgifter gör att det inte kan anses ställt utom rimligt tvivel att mannen är skyldig till hastighetsöverträdelsen och åtalet ska därför ogillas, slår en enig hovrätt fast. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: