Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Våldtäktsdömd massör får straffrabatt i Hovrätten

Nyheter
Publicerad: 2021-02-09 13:12
Foto: Dan Hansson/TT

En 33-årig massör döms i båda underinstanserna för att under en massagebehandling ha penetrerat en kvinnlig kund med sina fingrar och utfört oralsex på henne mot hennes vilja.
Eftersom mannen aldrig kommer att kunna arbeta som massör eller med något närbesläktat yrke igen sänker hovrätten straffet till med tre månader till två års fängelse.

Vid Nacka tingsrätt stod en 33-årig massageterapeut åtalad för att ha våldtagit en kund.
Enligt åklagaren hade mannen, under massagetillfället och mot målsägandens vilja, stoppat in sina fingrar i kvinnans underliv samt utfört oralsex på henne mot hennes vilja. Mannen hade därvid otillbörligt utnyttjat att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Spa-anläggning

Det var inledningsvis utrett att målsäganden besökt spaanläggningen med några arbetskollegor för att umgås och gå på SPA-behandling under dagen. Kvinnan skulle genomgå en bambumassage och behandlande massör var den 33-årige mannen.

Kvinnan berättade att hon efter cirka en halvtimme in i massagen blivit ombedd att vända sig och lägga sig på rygg. Massagen hade fortsatt med vänster ben. Hon hade då uppfattat att mannen kommit väl högt upp på insidan av låret mot ljumsken.

”Overkligt”

En liten stund senare hade mannen lagt ifrån sig bambupinnen och börjat massera med händerna på hennes underliv. Först över baddräkten hon hade på sig, sedan direkt på. Han hade därefter fört in två fingrar i henne. Kvinnan beskrev händelsen som overklig och att hon inte hade förstått vad som hände. Hon hade inte kunnat röra sig och vaknade upp ur sitt tillstånd först när han började smeka hennes hals.

Mannen uppgav att han uppfattat det som att kvinnan ville ”eftersom hon [legat] på ett inbjudande sätt” och med sin kropp signalerat att hon ville. Den sexuella beröringen – som enligt 33-åringen inte utgjort samlag eller jämförlig sexuell hanling – hade pågått i närmare 15 minuter utan att kvinnan sade ifrån och kvinnan hade dessutom hjälpt till genom att lyfta på höfterna och kort dra ihop benen för att göra det möjligt för honom att dra av henne baddräkten. Efteråt hade han frågat henne om det var ”okey” och hon hade då upprepade gånger svarat ”its fine”. 

Stöd av vittnen

Emellertid satte tingsrättens sin tilltro till kvinnans berättelse och konstaterade att hennes berättelse var lång, levande, klar och detaljrik utan motsägelser eller svårförklarliga moment. Att hon varit chockad, ledsen och upprörd direkt efter händelsen fick samtidigt stöd av flera personer ur personalen samt kvinnans arbetskollegor. Det var således styrkt att hon inte deltagit frivilligt i de sexuella handlingarna.

Det var vidare styrkt att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation med hänsyn till situation och att hon varit ensam med en massör på en massagebänk. Att kvinnan inte reagerat förrän 33-åringen krupit upp och börjat kyssa henne framstod inte som märkligt med hänsyn till situationen, ansåg domstolen.

Likgiltig

Sammantaget bedömde tingsrätten att mannen åtminstone varit likgiltig inför risken att kvinnan inte deltog frivillig, och förutsatt att hon samtyckt till handlingarna genom hur hon andades och att hon inte reagerat på hans allt intimare beröringar.

Mannen dömdes således för våldtäkt till två år och tre månaders fängelse och ålades betala 115 000 kronor plus ränta i skadestånd.

Hovrätten delar i allt väsentligt tingsrättens bedömning om vad som är styrkt.

Hovrätten delar emellertid tingsrättens bedömning, att åklagaren styrkt händelseförloppet, att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation och att hon inte deltog frivillig.

Straffet sänks

”Den oväntade beröringen under massagen av en för kvinnan helt okänd person när hon varit i det närmaste naken har medfört klart begränsade möjligheter för henne att freda sin sexualitet”, skriver hovrätten. Omständigheterna överrensstämmelser dessutom väl med vad som i förarbetena och praxis har bedömts utgöra en särskilt utsatt situation.

Eftersom mannen förlorat sin anställning och då den uppmärksammade händelsen medfört att han aldrig kommer att kunna arbeta som massör igen, lindras dock fängelsestraffet något och bestäms till två år.  

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se