Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Uppsåt saknades – tidigare morddömd frias i Hovrätten

Nyheter
Publicerad: 2022-01-05 09:53
. Foto: Adam Ihse / TT

Tingsrätten dömde en 57-årig man för mord till 15 års fängelse efter att han utdelat ett dödande knivhugg under ett lägenhetsbråk.
Hovrätten river nu upp morddomen och dömer i stället mannen för grov misshandel och vållande till annans död till fyra års fängelse på grund av brister i uppsåtet, eftersom det inte framgår hur knivskadan uppkom.

En februarikväll 2021 klockan 21.01 ringde en man till SOS alarm och uppgav att en person i lägenhet han befann sig i var svårt skadad. Drygt tio minuter senare anlände polisen till platsen och påträffade lägenhetsinnehavaren livlös i sovrummet. Någon hade stuckit en kniv genom hans bröstkorg.

Vid en spårsökning som genomfördes samma kväll påträffade polisen en fällkniv intill husväggen på grannhuset. Kniven hade blod från offret på knivbladet. Det fanns även DNA från bland annat en 57-årig man som tidigare under kvällen bråkat med lägenhetsinnehavaren.

Samma kväll greps 57-åringen och åtalades senare för mord vid Kalmar tingsrätt.

Skulle ”rädda” systerdottern

Hörd över åtalet uppgav 57-åringen att han den aktuella dagen fick reda på att hans systerdotter befann sig hemma hos den nu avlidne mannen, vars bostad var känd som en plats där det förekom narkotika. På kvällen begav han sig därför tillsammans med en kvinnlig bekant till lägenheten för att förmå systerdottern att lämna.

Väl i lägenheten förekom en högljudd diskussion och rätt vad det var mottog han ett slag från en tennisracket i bakhuvudet. Därefter uppstod tumult och han upplevde att flera blev inblandade i bråket. Allt gick väldigt fort men han var säker på att han inte skadade mannen.

I lägenheten befann sig ett antal andra personer vid tidpunkten för bråket. Mannen som ringde larmsamtalet uppgav att lägenhetsinnehavaren kom in i sovrummet efter att bråket ebbat ut och att han då blödde från ena sidan av kroppen. I polisförhör berättade systerdottern att 57-åringen hade en fällkniv i handen under bråket men uppgav under huvudförhandlingen att hon inte kunde minnas något.

Tingsrätten dömde 57-åringen för mord.

Tingsrätten: Mord

Domstolen ansåg bland annat att de uppgifter som systerdottern lämnat under förundersökningen gav starkt stöd för att 57-åringen varit den som tillfogat mannen skadan i bröstkorgen. Bevisningen i övrigt bedömdes också tala i den riktningen. Det var därför ställt bortom rimligt tvivel att 57-åringen utdelat det dödande knivhugget. Han bedömdes även ha haft liktighetsuppsåt.

Rätten noterade att 57-åringen endast fått lindriga skador till följd av bråket och att knivvåldet från hans sida därför var uppenbart oförsvarligt. Med hänsyn till att 57-åringen uppsökte mannen i dennes lägenhet beväpnad med en kniv skulle gärningen rubriceras som mord. Påföljden bestämdes till 15 års fängelse.

Göta hovrätt finner i likhet med tingsrätten att det är ställt bortom rimligt tvivel att 57-åringen var den som orsakade mannens död.

Inget uppsåt enligt hovrätten

Till skillnad mot underinstansen bedömer dock hovrätten att det inte kan fastställas att 57-åringen haft uppsåt till att mannen skulle dö. Detta mot bakgrund av att det helt saknas uppgifter kring hur han träffades av kniven. Knivangreppet har dock varit uppenbart oförsvarligt i nödvärnshänseende. 57-åringen ska därför i stället dömas för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, till fyra års fängelse.

(Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Karl Engstrand