Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tveksamheter kring dna-överföring – våldtäktsdömd frias

Nyheter
Publicerad: 2021-07-14 09:18
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

En 41-årig man dömdes för våldtäkt på grund av dna-fynd på honom.
Dna:t kom från 41-åringens vän och antogs ha överförts till mannen via målsäganden som de båda haft samlag med den aktuella kvällen.
Hovrätten friar dock mannen som inte utesluter att dna:t kan ha överförts på annat sätt.

En 41-årig man åtalades för våldtäkt vid Örebro tingsrätt efter en händelse på en fest. En kvinna och hennes kusin besökte 41-åringens lägenhet den aktuella kvällen. De rökte bland annat cannabis samt tog oxycontin och bensodiazepiner. På natten eller tidig morgon hade kvinnan frivilligt samlag med en vän till 41-åringen i den senares säng och somnade sedan. Hon ska därefter ha vaknat av att 41-åringen höll fast och hade samlag med henne.

41-åringen förnekade att han över huvud taget haft samlag med kvinnan.

Tingsrätten dömde

Tingsrätten framhöll att målsäganden visserligen var kraftigt påverkad under kvällen men att hennes uppgifter i allt väsentligt framstod som tillförlitliga. Vidare upplyste domstolen om att 41-åringens kön och vänsterhand topsats. Provet visade på blandat dna från 41-åringens vän och ytterligare en person vars identitet inte kunde säkerställas. Åklagaren hypotes var att vännens DNA överförts till 41-åringen via målsäganden genom att de båda hade haft samlag med henne under natten. Domstolen instämde i detta och ansåg att det gav sådant stöd för målsägandens berättelse att hennes uppgifter kunde läggas till grund för bedömningen i målet.

Tingsrätten fann det därför styrkt att 41-åringen gjort sig skyldig till våldtäkt och dömdes till fängelse i två år och tre månader.

Hovrätten frias

Svea hovrätt anför inledningsvis att målsäganden lämnat en i allt väsentligt sammanhållen, detaljerad och logisk berättelse men att den i viss mån kan ifrågasättas på grund av hennes narkotikapåverkan. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att dna-fynden inte utesluter att det gått till på annat sätt än åklagarens hypotes om att vännens dna förts över till 41-åringen via målsäganden. Domstolen understryker även att man inte funnit målsägandens DNA på 41-åringen.

Mot bakgrund av detta ansåg hovrätten att det inte var ställt bortom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt och han frikänns därför. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Karl Engstrand