Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två tonåringar döms för dataintrång på Instagram-konto

Nyheter
Publicerad: 2020-11-09 13:02
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix/TT

En 19-årig man och en 18-årig kvinna döms för att tillsammans och i samförstånd ha loggat in på en annan kvinnas Instagram-konto utan lov.
Mannen döms också för att därefter ha publicerat intima bilder på målsäganden på kontot, så att det sett ut som att målsäganden själv lagt ut bilderna.

En 19-årig man och en 18-årig kvinna åtalades vid Göteborgs tingsrätt för att utan lov ha loggat in på en annan kvinnas Instagram-konto.

Runt klockan ett på natten den 5 september 2017 loggades det några gånger in på målsägandens konto från IP-adresser som var registrerade på 19 åringens mamma respektive 18-åringens mamma.

Intima bilder

Kort dessförinnan hade någon utan lov loggat in på målsägandens Snapchat och därigenom fått tillgång till vissa intima bilder samt en film som målsäganden hade där på sig och sin dåvarande pojkvän. Även om Snapchat-inloggningen inte omfattades av åtalet blev en följd av denna att bilder lades ut på målsägandens Instagram-konto så att det såg ut som att hon själv lagt upp bilderna och filmen.

Den 19-årige mannen erkände gärningen vilket enligt tingsrätten också fick stöd av den övriga utredningen. Han dömdes därför för dataintrång och sexuellt ofredande för att ha loggat in och publicerat de kränkande bilderna på kontot.

”Ville imponera”

Beträffande 18-åringens skuld uppgav 19-åringen att han fått målsägandens inloggningsuppgifter av 18-åringen och att han dragits in lite i den konflikt som fanns mellan tjejerna för att han ville imponera lite på 18-åringen.

Även om 19-åringen var medtilltalad ansåg domstolen att hans uppgifter var trovärdiga och kunde läggas till grund för bedömningen.

Efter en sammantagen bedömning fann tingsrätten det uteslutet att någon annan i familjen än den 18-åriga kvinnan skulle ha gjort den aktuella inloggningen.

Mot bakgrund av att de tilltalade var 16 respektive 15 år vid gärningstillfällena samt att det förflutit över två och ett halvt år sedan gärningarna begicks, bestämdes straffet för kvinnan till 30 dagsböter om 50 kronor.

Mannen dömdes senast den 19 december 2019 för misshandel till skyddstillsyn. På grund av att det aktuella brottet i sammanhanget var utan nämnvärd betydelse beträffande påföljden, dömdes inte någon ny påföljd ut för honom.

Båda ålades att solidariskt med varandra betala skadestånd till målsäganden med 7 600 kronor. Mannen skulle därtill själv betala 2 000 kronor i skadestånd.

Hovrätten prövade

Hovrätten för Västra Sverige anser det inledningsvis bevisat att den 19-årige mannen haft ett samtal med den 18-åriga kvinnan och en annan person under den aktuella natten. Det är vidare utrett att 18-åringen gjort inloggningar på målsägandens Instagram-konto och från en IP-adress som tillhörde 18-åringens mamma.

Det saknas därför skäl att göra någon annan bedömning än den tingsrätten gjort, både avseende skuldfrågan och påföljden.

Emellertid bygger skadeståndsanspråket endast på den otillåtna inloggningen på Instagram-kontot. Även om målsäganden utsatts för en anstötlig handling när privata filmer och bilder lagts upp på kontot, ”har enbart den olovliga inloggningen inte utgjort ett sådant angrepp som medför att skadestånd för kränkning ska utgå”.

Skadeståndsanspråket mot 18-åringen ska därför ogillas.

I övrigt står alltså tingsrättens dom fast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se