Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två fälls för synnerligen grovt vapenbrott i – köpare frias

Nyheter
Publicerad: 2022-09-21 10:03
Foto: Johan Nilsson / TT /

Två män får flera års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, för att bland annat ha innehaft en automatkarbin som påträffats i en lägenhet i Rosengård.
En man som åtalats för stämpling till samma brott frias på grund av frivilligt tillbakaträdande – samtidigt som en 19-åring som försökt sabotera brottsplatsen fälls för skyddande av brottsling.

Polis slog i december 2021 till mot en lägenhet i Rosengård i Malmö, efter klagomål från grannar om cannabislukt. I lägenheten påträffades bland annat skjutvapen, ljuddämpare, magasin och ammunition. Dessutom fanns där skyddsvästar, balaklavor och handskar med tändsatspartiklar på. Mer specifikt handlade det om fyra pistoler samt en automatkarbin. Husrannsakan skedde i anslutning till att polisen stoppade tre män som kort före tillslaget lämnat lägenheten. 

Två av de tre männen, 24 respektive 25, fälls nu i Malmö tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott – och 24-åringen fälls även för viss annan brottslighet, bland annat ett grovt vapenbrott i Stockholmsområdet. Den tredje mannen, också han 24, frias däremot helt i brist på bevis.

Inbrott i avspärrad lägenhet

När polisen en vecka efter husrannsakan och brottsplatsundersökning skulle företa en kompletterande brottsplatsundersökningen har det visat sig att någon brutit sig in i den avspärrade lägenheten. Inbrottet måste enligt tingsrätten ha skett i syfte att undanröja bevis om vapenbrottet, alternativt för att på något liknande sätt motverka beivrande av brottet. En nu 19-årig man har kunnat knytas till gärningen med hjälp av blodspår och fingeravtryck som han lämnat efter sig efter att ha klättrat upp till lägenhetens balkong, krossat en ruta och tagit sig in.

Tingsrätten anser inte att 19-åringen ska dömas för stöld eller inbrottsstöld, eftersom han känner de andra männen och med ett tyst samtycke har agerat i deras intresse. Han döms i stället bara för skyddande av brottsling. Åklagaren har här yrkat på ansvar för grovt brott, men det anser tingsrätten inte är motiverat, trots att polisavspärrningen brutits. Den egentliga brottsplatsundersökningen hade nämligen redan gjorts – och utgången i vapenbrottsåtalet hade sannolikt blivit densamma även om 19-åringen inte besökt lägenheten.

Frias från stämpling

Åklagaren har åtalat en femte man för stämpling till synnerligen grovt vapenbrott, men här väljer tingsrätten att fria. Mannen har haft en inledande dialog om att köpa vapen, men har senare skickat en film till 24-åringen som kan tolkas på flera sätt. En tolkning är att mannen ville fortsätta dialogen på telefon, men en annan tolkning är att han ville avstyra vapenaffären. Det är den sistnämnda tolkningen som vinner mest stöd av den övriga utredningen och försvarets invändning om frivilligt tillbakaträdande får därför godtas.

24-åringen, som alltså fälls för flera brott, döms nu till fyra år och tio månaders fängelse, samtidigt som ett års tidigare villkorligt medgiven frihet förverkas. 25-åringen, som bara fälls för synnerligen grovt vapenbrott, döms i sin tur till fängelse i tre år och tio månader.

När det gäller rubriceringen av vapenbrottet betonar tingsrätten att automatkarbinen är ett kraftfullt vapen av militär karaktär och att det redan därigenom ska ses som ett vapen av särskilt farlig beskaffenhet. Tre pistoler anses också det höra till denna kategori, eftersom de haft hög eldkraft alternativt varit lätta att dölja. Utredningen styrker samtidigt att vapnen har innehafts i en kriminell miljö där de riskerat att komma till brottslig användning.

(Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: