Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Traktorförare vållade dödsolycka – hovrätten ändrar friande dom

Nyheter
Publicerad: 2019-12-03 07:11
Genrebild Foto: Johan Nilsson /TT

Hovrätten ändrar den friande domen och dömer föraren av en hjullastare till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död, efter en dödsolycka utanför Haparanda i juni 2018.
Enligt domstolen har åklagaren bevisat att föraren påbörjat en vänstersväng och därför kolliderat med en mötande personbil som färdats i över 100 kilometer i timmen.

I juni 2018 inträffade en dödsolycka vid en korsning på en 110-väg utanför Haparanda. En kvinna kolliderade då med sin personbil med skopan på en hjullastare – och omkom omedelbart. Hjullastarföraren åtalades senare i Haparanda tingsrätt för vållande till annans död. Enligt åklagaren hade han påbörjat en vänstersväng så att den upphöjda skopan på traktorn hade kommit över i den mötande körbanan.

Skopa fylld med asfalt

Föraren hade vid tidpunkten för olyckan var på väg för att laga en vägskada, och hade skopan fylld med asfalt. Han förnekade ansvar och gjorde gällande att han vid kollisionen inte alls påbörjat vänstersvängen utan bara hade ”förberett” denna. Mannen skulle här ha slagit på blinkers, styrt åt höger och ”tagit ut svängen” med den midjestyrda hjullastaren, för att positionera den i svängfilen för den kommande förflyttningen. Sedan hade mannen stannat och väntat in den mötande bilen, med skopan ”just innanför linjen till körfältet i mötande riktning”.

Den mötande bilen låg nära det körfältsseparerande vajerräcket och körde enligt mannen ”i stort sett rakt emot hans hjullastare” i minst 100 kilometer i timmen. Bilen varken tutade eller saktade in utan körde in i hjullastaren, som enligt mannen ”sköt upp en bit i luften”. Mannen fullföljde sedan svängen för att få bort bilen från körbanan och bad en bilist som legat bakom honom i svängfilen ringa 112. När han kom fram till kvinnan förstod han dock att hon ”mest troligen inte hade överlevt”. Mannen var efter olyckan chockad, men tänkte att bilisten måste ha haft solen i ögonen eller ”hållit på med mobilen” – något han också sa till ambulanspersonalen.

Skymd sikt

Bilisten som legat bakom hjullastaren uppgav i tingsrätten att hans ”spontana känsla” vid olyckan var att föraren hade vridit ut skopan i mötande körfält, men förklarade samtidigt att hjullastaren skymt en del av sikten och att det därför varit svårt att se.

En ambulanssjukvårdare vittnade samtidigt om sina interaktioner med den svårt chockade mannen efter olyckan. Hon bekräftade här att han hade sagt att kvinnan kanske hade hållit på med mobiltelefonen – men hade samtidigt uppfattat det som att mannen inte hade sett den mötande bilen komma.

Friades i tingsrätten

Åklagaren hade i tingsrätten åberopat fotografier från olycksplatsen, men inte presenterat något sakkunnigutlåtande – och enligt domstolen var fotografierna svårtolkade. Vittnesmålet från bilisten bakom motsade enligt domstolen samtidigt inte mannens egen version – och ambulanssjukvårdarens uppgifter vägde mindre tungt, eftersom mannen varit svårt chockad. Att varken vajerräcket eller stolpar i mittfåran skadats av kvinnans bil talade i och för sig för åklagarens hypotes, men räckte inte för att motbevisa mannens egen version. Mannen hade alltså vid olyckan inte påbörjat vänstersvängen och kunde då inte heller anses vållande – något som gjorde att åtalet ogillades.

Hovrätten för Övre Norrland river nu upp den friande domen och fäller mannen för vållande till annans död.

Tekniska fynd

I hovrätten har åklagaren åberopat viss ytterligare bevisning, bland annat förhör med den polis som tagit de bilder från olycksplatsen som finns med i bevisningen. Enligt polismannen talar de tekniska fynden, bland annat skrapmärken, på att personbilen vid krocken har färdats i mitten av in körbana, ”snarast lite till höger om mitten”. Polismannen har också förklarat att kvinnans mobiltelefon påträffades nedstoppad i hennes handväska på passagerarsidan – och att hon alltså inte kan ha använt den vid olyckan.

Hovrätten anser att polismannens uppgifter i kombination med den övriga utredningen ”med styrka” talar för att olyckan faktiskt har skett på den vägbana där personbilen färdades. Domstolen betonar här bland annat att det skrapmärke i asfalten som bilen avsatt närmast hjullastaren återfunnits nästan två meter in i filen. ”Det är direkt osannolikt att personbilen från en tänkt kollision på hjullastarens körbana skulle flytta sig så långt i sidled innan den pressades ned mot vägbanan för att där lämna skrapmärken”, skriver domstolen.

Vållat kvinnans död

Glaskross från bilen har också bara påträffats inne i körbanan – något som är ”mycket svårt att förena” med att kollisionen skett i hjullastarens körbana. Vittnesmålet från bilisten bakom talar också för att skopan har varit inne i bilens körfält.

Sammantaget anser hovrätten att det är bevisat att mannen vid olyckan hade påbörjat sin vänstersväng, så att åtminstone skopan varit inne i kvinnans fil. Mannen har därigenom också ”brustit i uppmärksamheten framåt och över sitt fordon” och har vållat kvinnans död.

Mannen, som är tidigare ostraffad, döms nu till villkorlig dom och 60 dagsböter på totalt 3 000 kronor. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se