Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Trakasserande villaägare döms efter avloppsbråk

Nyheter
Publicerad: 2021-07-16 12:50
Genrebild: Foto Erik Simander / TT

Ett par byggde ett hus utanför Örnsköldsvik år 2007 och ansåg sig ha blivit illa behandlade av grannarna alltsedan dessa haft synpunkter på parets föreslagna avloppslösning.
Paret döms nu för flera fall av ofredande efter att ha följt efter grannarna vid flera tillfällen, bankat på deras dörrar och ”krävt svar” på varför grannarna spred rykten om dem.

En 40-årig kvinna och en 41-årig man åtalades vid Ångermanlands tingsrätt för att ha ofredat flera andra personer vid upprepade tillfällen.

Bakgrunden till de påstådda trakasserierna var att det tilltalade paret hade börjat bygga ett hus norr om Örnsköldsvik, år 2007 tillsammans med en annan kvinna. De utsatta makarna hade sin sommarbostad i närheten.

”Spred falska rykten”

Paret förnekade att de hade utsatt någon för ofredande och menade tvärtom att det var de som hade blivit utsatta för brott och att grannarna spred falska rykten om dem. De hade filmat några av tillfällena i syfte att samla bevis på hur de blivit behandlade.

Samtidigt var målsägandenas berättelser detaljrika, logiska och levande samt fick stöd av flera vittnesuppgifter. Dessa berättade att de tilltalade upplevde sig illa behandlade sedan några av grannarna hade synpunkter på den avloppslösning som paret föreslog i samband med husbygget 2007 och att händelserna ska ses utifrån den kontexten.

Det var genom dessa uppgifter, i förening med de gjorda filminspelningarna, visat att paret hade sökt upp målsägandena vid deras hem flera gånger, att de tillsammans varit påstridiga och sökt kontakt med dessa trots att målsägandena inte ville det.

Kännbar fridskränkning

Tingsrätten ansåg sammanfattningsvis att målsägandena haft mycket svårt att freda sig, vilket de tilltalade måste ha förstått. Med hänsyn till att det hade varit fråga om tidvis mycket intensiva att de måste ha förstått att målsägandena inte velat att de betett sig som de hade gjort, utgjorde deras agerande en kännbar fridskränkning av målsägandena.

Kvinnan och mannen dömdes därför för totalt åtta fall av ofredande till villkorlig dom. Påföljden förenades med 40 dagsböter om 50 kronor för kvinnan och med 40 dagsböter om 60 kronor för mannen. De ålades dessutom solidariskt med varandra betala sammanlagt 25 000 kronor jämte ränta i skadestånd till de utsatta grannarna.

Hovrätten för Nedre Norrland fastställer i allt väsentligt domarna mot paret, men friar den 40-åriga kvinnan från ett fall av ofredande. Samtidigt sätts dagsbotens belopp för mannen ned till 50 kronor.  (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se