Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tingsrätten ogillar åtal för våldsamt upplopp

Nyheter
Publicerad: 2022-01-13 07:51
Foto: Fredrik Sandberg / TT

De personer som har varit inblandade i storbråket på Norrby i juni 2021 har inte gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp. En film visar att en folksamling rört sig samtidigt i en klunga förbi en ensam polisman som försökt få dem att stanna men de har, enligt tingsrätten, inte agerat våldsamt och saknar därmed uppsåt.

Åklagarens främsta bevisning i målet har varit övervakningsfilmer och film från en av polisernas kroppskameror. Filmerna visar en folksamling och vissa personer i folksamlingen som bråkar med varandra, trots att det finns flera poliser på plats. 

I en filmsekvens syns hur flera personer rör sig samtidigt i en klunga förbi en ensam polisman som försöker få dem att stanna. Det är den situationen som åklagaren menar har utgjort våldsamt upplopp. 

Tingsrätten gör dock bedömningen att folksamlingen inte har agerat med förenat våld för att sätta sig upp mot myndighet eller hindra eller framtvinga någon viss åtgärd, såsom krävs för att det ska vara fråga om våldsamt upplopp. Åtalet ogillas därför.

(Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
våldsamt-upplopp

Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se