Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare Vinge-advokat åtalad för ekobrott på hundratals miljoner

Nyheter
Publicerad: 2019-10-25 10:04
Foto: Fotograferna Holmberg / TT /

Tillsammans med en 42-årig man åtalas nu en 46-årig före detta Stockholmsadvokat för att ha lånat hundratals miljoner på falska grunder.
Brotten har, enligt åtalet, pågått i flera år.

De två männen åtalas för att ha begått brotten såväl tillsammans som var för sig.
Åtalet omfattar grova bedrägerier, grova skattebrott och grova bokföringsbrott med kopplingar till ett flertal aktiebolag. Den åtalade brottsligheten sträcker sig över ett par år och avser hundratals miljoner kronor som lånats upp på falska grunder.

Utredningen började med en misstanke om grova skattebrott, men växte och ytterligare omfattande misstänkt brottslighet upptäcktes.

Utredningen växte

Förundersökningen kom därför att utökas till att även avse misstankar om flera fall av grova bedrägerier och grova bokföringsbrott. Vissa av de grova bedrägerierna har enligt åtalet begåtts med hjälp av ”investerarpresentationer” med osanna uppgifter, förfalskade värderingsutlåtanden rörande fastigheter och falska kontouppgifter.

– En tillsynes märklig omständighet är att de grova bedrägerierna har lyckats trots olika granskningsprocesser från exempelvis finansbolag, advokatbyrå och investerare. Ett flertal investerare, såväl privatpersoner som professionella investerare, har förmåtts investera i bland annat i obligationer till ett värde av 200 miljoner kronor. Målsägandena finns ibland annat Sverige, Norge och Finland, säger Oscar Strömblad, åklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

Inleds nästa vecka

Utredningen, som har varit mycket omfattande, har bedrivits som ett samverkansärende mellan Ekobrottsmyndigheten och Skattebrottsenheten. Samverkan har även skett med Skatteverkets fiskala del.

Rättegången i Stockholms tingsrätt är planerad att påbörjas den 4 november och förhandlingen beräknas pågå fram till årsskiftet.
Åklagare i målet är Oscar Strömblad och Tomas Persson vid Ekobrottskammaren i Linköping. 


Den åtalade mannen jobbade för drygt tio år sedan på Vinge och gick ur Advokatsamfundet för tre år sedan.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut: