Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare friad 28-åring döms för våldtäkt på paralyserad kvinna

Nyheter
Publicerad: 2020-09-28 10:08
Foto: Erik Nylander / TT

En 28-årig man som friades av en oenig tingsrätt fälls nu av en enig hovrätt för våldtäkt på en kvinna.
Hovrätten anser, i linje med den skiljaktige, att kvinnans berättelse är trovärdig.
Att hon paralyserats under samlaget och blivit passiv har inte gett mannen anledning att tro att hon ändå ville ha sex med honom.
Påföljden bestäms till två år och tre månaders fängelse.

En kvinna berättade vid Växjö tingsrätt att hon varit kompis med en 28-årig man sedan sommaren 2019 och att de ibland hade sex med varandra.

I slutet av november bestämde de att mannen skulle komma hem till målsäganden för prata ut om ett tjafs de haft under en fest några veckor tidigare. Kvinnans rumskompis sov i bäddsoffan när mannen kom dit på kvällen. Målsäganden uppfattade honom som berusad.

”Hårt grepp”

Efter att ha tagit ett glas vatten stängde 28-åringen kvinnans sovrum, satte sig på sängkanten och berättade att han älskade henne. Hon skrattade då till och förklarade att hon tyckte om honom som en kompis, men inte hade några romantiska känslor för honom.

Han tog då ett hårt grepp om hennes uppsatta hår, tryckte ner henne i sängen och började bita henne. När han tryckte till henne i nacken för att få henne att ligga still hade hon tänkt: ”Håll käften, överlev och kom ihåg så mycket du kan.” Han genomförde därefter både ett vaginalt och ett analt samlag med henne, mot hennes vilja.

Tingsrätten ansåg att kvinnan lämnat en tydlig och klar berättelse om vad som hänt den aktuella kvällen och natten. Det fanns dock anledning att ifrågasätta hennes uppgifter på flera punkter.

Tingsrätten friade

Bland annat var det enligt domstolen ”föga trovärdigt” att kvinnan låst upp lägenhetsdörren och bjudit in den berusade 28-åringen enbart för att prata med honom om det tidigare bråket. Att rumskompisen inte vaknade någon gång under den påstådda våldtäkten framstod också som ”högst besynnerligt”. Sammantaget fann tingsrätten att kvinnans uppgifter inte var trovärdiga, och ogillade därmed åtalet.

Chefsrådmannen var av en annan uppfattning och ansåg att 28-åringen skulle dömas för våldtäkt på kvinnan till två års fängelse.

Hovrätten: Trovärdig

Göta hovrätt ansluter sig nu till chefsrådmannens bedömning och dömer mannen för våldtäkt.

Hovrätten skriver att kvinnans berättelse varit klar och sammanhängande och hennes uppgifter under hela processen varit konstanta. Hon har dessutom beskrivit hur hon paralyserats under angreppet och varför hon inte berättade om vad hon utsatts för ett övergrepp förrän senare på eftermiddagen.

Rumskompisens samt en annan väns beskrivningar av hur kvinnan mått och uppträtt efter händelsen ger dessutom starkt stöd för målsägandens uppgifter.

Även kvinnans sms till 28-åringen efter händelsen – som sa att han skulle radera hennes nummer och inte komma i närheten av henne igen – talar också starkt för riktigheten av hennes uppgifter. Också rättsintyget och fotografierna på målsägandens skador ger enligt domstolen visst stöd för kvinnans uppgifter.

”Starkt stöd”

Sammantaget får kvinnans berättelse sådant starkt stöd av den övriga bevisningen för att uppfylla beviskravet. Samtidigt har mannens berättelse varit så detaljfattig och knapphändig att denna inte rubbar åklagarens bevisning.

Av målsägandens uppgifter framgår att hon redan från början gjort klart för 28-åringen att hon inte ville ha sex med honom. Hon har inledningsvis försökt putta bort honom och flera gånger bett honom att sluta. Att hon därefter paralyserats och blivit helt passiv innebär inte att mannen haft anledning att tro att hon ändå skulle vilja ha sex med honom, skriver hovrätten.

Då våldtäkten innefattat visst våld och upprepade penetrationer, döms 28-åringen för våldtäkt till två år och tre månaders fängelse.

Kvinnan har också rätt till 100 000 kronor i skadestånd från mannen för den kränkning som han utsatt henne för. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se