Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare dömd kvinna frias från misshandel av sitt barn

Nyheter
Publicerad: 2020-07-31 08:39
Foto: Anders Wiklund / TT /

Tingsrätten dömde en kvinna för misshandel efter att en förbipasserande person från sin bil sett henne dra sitt barn i håret så att hon ramlade.
Hovrätten friar nu kvinnan eftersom det inte finns något annat stöd för åtalet i utredningen, och barnet själv inte påstått att hon utsatts för våld.

En person körde med sin bil förbi ett hus och såg då en kvinna ta tag i håret på ett barn på ett så hårdhänt sätt att barnet ramlade. Hon polisanmälde därför händelsen och kvinnan som bodde på adressen åtalades i Falu tingsrätt för misshandel.

Nekade

Kvinnan nekade till att det hänt någonting som ens liknade det som beskrevs i åtalet. Hon framhöll också att barnen läkarundersöktes och konstaterades vara friska och utan anmärkning i samband med att de omhändertogs. Socialtjänsten konstaterade dessutom att omhändertagandet skett på felaktiga grunder.

Vittnet uppgav i rätten att hon känner igen den tilltalade, men att hon är osäker på om det var från den aktuella händelsen eller om hon sett henne i en affär eller annan plats.

Tingsrätten fällde

Trots detta, och trots att barnet själv uppgett att hon inte blivit dragen i håret ansåg tingsrätten att vittnet framstod som trovärdigt och hennes uppgifter som tillförlitliga. Utifrån detta kunde rätten med säkerhet slå fast att ett barn behandlats på det sätt som påståtts på adressen, och det hade inte gjorts gällande att någon annan än mamman utfört gärningen.

Eftersom agerandet var hårdhänt och riktat sig till ett eget barn i barnets hem bedömdes gärningen som misshandel av normalgraden. I fråga om påföljd noterade rätten att hon även tidigare dömts för misshandel av barn vid tre tillfällen och det därför finns skäl att döma henne till ett fängelsestraff, men bedömde slutligen att hon istället kunde dömas till samhällstjänst.

Hovrätten friar

Mamman överklagade avgörandet till Svea hovrätt, som anser att vittnets uppgifter inte ensamma är tillräckliga för fällande dom. Det fanns inte någonting utöver dessa uppgifter till stöd för åtalet i utredningen och dessutom har målsäganden inte berättat att hon utsatts för våld. Domstolen friar därför mamman för misshandel. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.