Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare dömd frias nu från våldtäkt på hotellrum

Nyheter
Publicerad: 2021-05-03 13:12
Foto: Janerik Henriksson / TT

Det är inte bevisat att 45-åringen använt våld mot kvinnan på hotellrummet eller att händelseförloppet var utdraget.
Samtidigt talar mannens kärleksfulla sms till kvinnan dagen efter händelsen samt hennes svar ”Gullunge” för ömsesidigt sex.
Bland annat därför frias nu den dömde mannen från våldtäkt.

En 45-årig man åtalades och dömdes vid Stockholms tingsrätt för att ha våldtagit en kvinna på dennas hotellrum på Östermalm.
Parterna hade före den aktuella kvällen träffats några gånger under våren 2020 och hade, enligt kvinnans beskrivning, utvecklat en ”flirt”. Innan händelsen på hotellrummet hade de ätit mat på en restaurang som ägdes av kvinnans vän.

Kvinnan förklarade att hon bodde på skyddat boende. Vid tiden för händelsen bodde hon på det aktuella hotellet.
Tingsrätten fann att kvinnans berättelse fick så pass starkt stöd av bland annat vittnesuppgifterna och sms-konversationen mellan parterna innan händelsen att hennes uppgifter skulle läggas till grund för bedömningen

Gett upphov till skador

Av läkarundersökningarna framgick dessutom att samlaget samt oralsexet och mannens penetration av kvinnan med sina fingrar hade gett upphov till de skador som åklagaren angav i gärningsbeskrivningen.

Då kvinnan både verbalt och fysiskt hade gjort motstånd dömdes 45-åringen för uppsåtlig våldtäkt till två år och fyra månaders fängelse. Mannen skulle även betala 115 000 kronor jämte ränta i skadestånd till kvinnan.

Hovrätten friar helt

Svea hovrätt gör en annan bedömning av bevisningen och friar nu 45-åringen.
Liksom tingsrätten anser hovrätt att kvinnan lämnat en lång och detaljerad berättelse och att hon är trovärdig. Uppgiften att 45-åringen varit påträngande och pressade fram en sexuell aktivitet som kvinnan inte var redo för, fick även stöd av en sms-konversation kvinnan hade med en annan kvinna efter händelsen.

Hovrätten anser dock att även 45-åringens berättelse är trovärdig. Att den är mer detaljfattig än kvinnans kan enligt rätten förklaras av att det dröjde flera månader innan han fick reda på att han polisanmälts för våldtäkt och att han inte hördes av polis förrän i slutet av augusti 2020.

Kallade honom ”Gullunge”

Vidare har mannen åberopat vittnen och sms som ger stöd för att han omedelbart efter händelsen på hotellrummet var lycklig över sin relation med kvinnan. Han skickade exempelvis samma dag ett kärleksfullt sms till henne som hon svarade på med texten ”Gullunge” och en hjärtemoji.

Samtidigt framhåller hovrätten bland annat att åklagarens åberopade rättsintyg om kvinnans skador inte ger stöd för att hon skulle ha utsatts för ett långdraget händelseförlopp med upprepat våld från mannens sida.

Sammantaget är det därmed inte ställt utom rimligt tvivel att kvinnan inte deltog frivilligt i samlaget eller de sexuella handlingarna. Inte heller är det bevisat att 45-åringen var våldsam mot kvinnan. Åtalet ogillas därför. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
friadvaldtakt

Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se