Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare dömd 32-åring frias trots överträdelse av kontaktförbud

Nyheter
Publicerad: 2021-02-17 12:56
Foto: Janerik Henriksson / TT /

En 33-årig dömd man frias i hovrätten, bland annat från att ha överträtt kontaktförbudet gentemot sin sons mamma under en hockeymatch.
När sonen fick syn på sin mamma och sprang fram till henne har 33-åringen haft en ansvarsbefriande ursäkt att följa efter eftersom mannen vid tillfället hade tillsynsansvar över sonen.

En 33-årig man har en son tillsammans med en kvinna tillika målsäganden vid Växjö tingsrätt. Paret separerade 2013.
Åklagaren menade att 33-åringen ofredat kvinnan genom att skicka tio sms till henne mellan den 30 december 2019 och den 29 januari 2020.

Mannen vidgick att han skickade de aktuella sms:en men menade att meddelandena angick sonen och därför inte utgjorde ofredande mot kvinnan. Genom sms:en ansåg dock tingsrätten att 33-åringen gjort sig skyldig till ofredande. Åtalet var således styrkt.

Hockeymatch

Det var enligt tingsrätten också styrkt att mannen gjort sig skyldig till överträdelse av kontaktförbud. Mannen hade varit på hockeymatch tillsammans med sonen och då fått syn på målsäganden som också varit där, tillsammans med sin pappa.

Genom utredningen var det bevisat att 33-åringen gått upp till den läktarplats där målsäganden befunnit sig, stannat kvar där tillsammans med sonen i flera minuter, och gått därifrån först efter att kvinnan agerade. Kontakten ansågs inte ha varit uppenbart befogad.

Mannen dömdes sammanfattningsvis till för ofredande, överträdelse av kontaktförbud samt flera fall av bidragsbrott till skyddstillsyn.

Hovrätten friar

Göta hovrätt friar nu mannen både från ofredandeåtalet och åtalet för överträdelse av kontaktförbud.
Även om det rört sig om otrevliga meddelanden som i någon mån bitvis innehållit nedsättande och kränkande budskap har de varit begränsade till antalet samt utspridda i tid. De har därför inte inneburit en sådan kännbar fridskränkning som krävs enligt straffbestämmelsen om ofredande, bedömer hovrätten.

Beträffande händelsen vid läktaren är det utrett att sonen fått syn på sin mamma, att han sprungit fram till henne och att den 33-årige mannen då följt efter. Det är också genom parternas samstämmiga uppgifter klarlagt att mannen satte sig i närheten av målsäganden men att han inte vid något skede tilltalade henne.

Ursäktad kontakt

Genom att välja att följa efter sonen fram till dennes mamma och stanna kvar i närheten av henne i flera minuter anser hovrätten, liksom tingsrätten, att mannen agerat i strid med kontaktförbudet och att detta inte varit uppenbart befogat.

Med hänsyn till att mannen hade tillsynsansvaret över sonen vid tillfället, framstår dock kontakten som klart ursäktad, bedömer hovrätten. 32-åringen frias alltså även i den delen, vilket innebär att skadeståndsanspråken ogillas.

I övrigt gäller tingsrättens dom.

Hovrättsassessorn var skiljaktig beträffande ofredandeåtalet och menade att sms:en skulle ses i ljuset av att 33-åringen tidigare dömts för brott mot kvinnan. Det var också tydligt att innehållet i meddelandena varit nödvändig kontakt inom ramen för den gemensamma vårdnaden. Bland annat därför skulle han dömas för ofredande, ansåg ledamoten. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se