Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare dömd 19-åring frias från våldtäkt under sommarlovsfest

Nyheter
Publicerad: 2021-03-26 14:02
Foto: Johan Nilsson / TT /

På grund av bland annat kvinnans minnesluckor samt då de korta filminspelningar som mannen gjort under samlagen inte visar hela händelseförloppet, är det enligt hovrätten inte styrkt att den berusade kvinnan inte deltog frivilligt i samlaget med mannen under ett sommarlovsfirande.
Han frias därför från våldtäkt.

Enligt åklagaren vid Ångermanlands tingsrätt hade en 19-årig man våldtagit en kvinna som på grund av berusning och trötthet befunnit sig i en särskilt utsatt situation.
Våldtäkten hade enligt åklagaren ägt rum i juni 2020 på en utsiktsplats i Kramfors kommun där ett gäng ungdomar hade samlats för att fira att det var sommarlov. De flesta inblande var födda 2004 och hade precis avslutat nionde klass, medan 19-åringen – född 2001 – skulle ta studenten dagen efter.

Samtliga var överens om att det druckits alkohol under kvällen samt att kvinnan varit bland de mest berusade personerna där. Någon gång runt klockan 02:00 var det bara 19-åringen, målsäganden och en till person kvar på platsen.
Genom de filmer som 19-åringen spelat in var det klarlagt att samlag mellan honom och kvinnan hade ägt rum.  

”Helt passiv”

Av vissa filmsekvenser framgick enligt tingsrätten att kvinnan var helt passiv och inte verkade vara vid medvetande. Kvinnan låg över ett campingbord med huvudet hängande över ena kanten och hennes ben hängande över den andra. Det syntes även hur 19-åringen höll sin hand om kvinnans hals och hur han tryckte bort hennes huvud.

19-åringen bekräftade de faktiska omständigheterna men uppgav att han frågat kvinnan ”Vill du?” och då fått en nickning till svar. Även filmningen hade hon sagt ja till genom att på fråga svara ”Fortsätt”. Kvinnan uppgav å sin sida att hon inte mindes något från runt midnatt till runt 04–05 på morgonen.

”Uppenbart inte frivilligt”

Mot bakgrund vittnesuppgifterna från festdeltagare om hur berusad kvinnan varit under kvällen var det enligt domstolen uppenbart att hennes deltagande i samlagen inte var frivilligt.

På grund bland annat av vad som framgick i filmklippen av mannens beteende mot kvinnan fann tingsrätten sammanfattningsvis att 19-åringen i vart fall varit likgiltig i förhållande till att kvinnan inte deltog frivilligt. Vid en samlad bedömning dömdes därför till ett och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Han ålades även betala sammanlagt 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Den centrala frågan för Hovrätten för Nedre Norrland är om kvinnan varit så berusad att hon inte varit kapabel att uttrycka sin vilja att frivilligt delta i samlagen med 19-åringen.

”Kan bero på andra omständigheter”

Beträffande själva berusningsgrader påpekar hovrätten att det inte krävs att målsäganden helt saknar förmåga att väja sig eller kontrollera sitt handlande. En kraftigt berusad person kan alltså ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation ”även om hen inte helt saknat förmåga att uppfatta det sexuella övergreppet”.

Domstolen anser att den omständigheten att kvinnan har en minneslucka på flera timmar den aktuella natten förvisso kan tala för att hon varit kraftigt berusad, men kan även bero på andra omständigheter.

Samtidigt är den bild som vittnena ger om kvinnans berusning något splittrad, menar domstolen. Ett vittne har uppfattat det som att kvinnan var så berusad att hon inte förstod vad som hände runt omkring henne, medan andra har uppgett att han bara vinglade och sluddrade lite. Vittnesuppgifterna motsägs även till viss del av de filmsekvenser som 19-åringen åberopat och som visar att kvinnan själv tar på sig sina trosor i ett skede.

Särskilt utsatt situation inte styrkt

Sammantaget anser hovrätten inte det styrkt att kvinnan på grund av trötthet eller berusning befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Även om målsäganden i vissa filmsekvenser förefaller vara passiv lyfter hon huvudet mot slutet av en annan sekvens. Den omständigheten att 19-åringen ses trycka mot kvinnans hals och huvudet ger enligt domstolen inte heller något stöd för att deltagandet inte var frivilligt.

Mot bakgrund av detta samt då de korta filmsekvenserna inte visar hela händelseförloppet anser hovrätten det inte styrkt utifrån utredningen att målsäganden inte deltog frivilligt.

Den 19-årige mannen frias därmed från våldtäktsåtalet. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
valdtaktfriad

Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se