Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Systerförväxling friar man från sexuellt ofredande

Nyheter
Publicerad: 2020-09-15 12:28
Foto: Mikael Andersson /TT

Efter en alkoholfylld kväll begav sig en 27-årig man hem till en bekant kvinnas lägenhet.
Under natten kröp mannen ner hos den kvinnliga bekantas syster, och menade i efterhand att han misstagit sig om vilken syster han lagt sig bredvid.
Enligt hovrätten innebär förväxlingen att 27-åringen saknat uppsåt att sexuellt ofreda målsäganden när han berörde hennes kön.

En 27-årig man åtalades vid Göteborgs tingsrätt för att med sin ena hand tagit på målsägandens kön över hennes underkläder på ett sätt kunde förväntas kränka hennes sexuella identitet.

Av utredningen framgick att 27-åringen, målsäganden och målsägandens syster kände varandra sedan tidigare och umgicks i samma kretsar. Den aktuella kvällen hade de varit ute och festat tillsammans med andra vänner. Det bestämdes att de tre vännerna skulle övernatta i målsägandens lägenhet.

Mycket berusad

När 27-åringen kom dit var han mycket berusad och somnade i målsägandens säng. Kort därefter kom även målsäganden till lägenheten och systrarna bestämde att de skulle sova på soffan respektive i gästsängen som stod i ett annat rum i lägenheten.

Målsäganden uppgav att hon vaknat av att 27-åringen låg bakom henne i sängen tog henne på könet utanpå underbyxorna. Först hade hon inte förstått vad som pågick, men att hon sedan rest sig och lämnat sängen och lägenheten.

Domstolen ansåg att målsägandens berättelse vann starkt stöd av hennes systers uppgifter samt av den mejlkonversation mellan 27-åringen och målsäganden som åberopades i målet.

Dömdes i tingsrätten

27-åringen dömdes för sexuellt ofredande till villkorlig dom och 50 dagsböter om 280 kronor.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som gör en annan bedömning.

Enligt hovrätten motbevisar inte utredningen att 27-åringen trodde att han – när han lade sig i sängen i gästrummet – lagt sig bredvid målsägandens syster. Utredningen motbevisar heller inte mannens uppgift om att han nästföljande morgon felaktigt tog på målsägandens kön i tron om att det var systern han berörde.

Frågan är dock om denna omständighet ska medföra att 27-åringen ska gå fri från ansvar.

”Error in persona”

Hovrätten anmärker att en skillnad mellan ett verkligt och ett föreställt händelseförlopp kan uppstå på så vis att gärningsmannen orsakar ett avsett eller förutsett resultat hos ett annat objekt än vad som var avsett. Denna typ av villfarelse brukar benämnas ’error in persona’, vilket dock inte föranleder ansvarsfrihet så länge gärningsmannen har uppsåt till gärningen.

Vidare är ett uppsåt beskaffat så att det inte spelar någon roll vem eller vad som blir brottsobjekt. Det bör därför förutsättas att gärningsmannen har en viss relation till brottsobjektet för att man ska beakta den missriktade kränkningen som relevant. 

”Gillade varandra”

Av utredningen i förevarande fall har framkommit att 27-åringen begett sig till målsägandens lägenhet för att sova tillsammans med hennes syster. Att 27-åringen och systern träffades ofta och att de gillade varandra väldigt mycket har bekräftats av vittnesuppgifter.

Det är vidare utrett att det varit fråga om en kortvarig beröring som skett utanpå underkläderna. Sett i denna kontext kan det inte anses ställt utom rimligt tvivel att 27-åringen haft det nödvändiga uppsåtet till gärningen. Åtalet ogillas därför.  (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.