Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stulna leksaker inte tillräckligt för utvisning av EES-medborgare

Nyheter
Publicerad: 2020-05-22 10:55
Foto Hasse Holmberg / TT

Hovrätten stoppar utvisningen av en EES-medborgare som dömts i tingsrätten för att ha stulit eller försökt stjäla i huvudsak leksaker.
Brotten kan inte ses som ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär.
Utvisningen skulle inte heller vara en proportionerlig åtgärd i sammanhanget.

De åtalade gärningarna ägde alla rum den 13 mars 2020 i Halmstad respektive Helsingborg och mannen, som är spansk medborgare, greps i samband med att han försökte stjäla Legoprylar i en leksaksbutik i ett köpcentrum i Helsingborg. Där hade han också lyckats stjäla ett par hörlurar i en Applebutik. I Halmstad stal han också Lego i en leksaksbutik.

”Professionell tjuv”

Vid visitation av honom anträffades listor på varor och de föremål som åtalet avser finns på dessa listor. Vidare har det anträffats inlämningskvitton avseende paket som mannen skickat till sin hemadress i Spanien. Åklagaren har gjort gällande att listorna är förteckningar över föremål som mannen avsett att stjäla och att paketen som skickats till Spanien innehållit föremål som han tidigare stulit. Åklagaren har slutligen gjort gällande att mannen är en professionell tjuv.

Domstolarna är överens om att mannen ska dömas för två fall av stöld och ett fall av försök till stöld till fängelse i fem månader. Men när det gäller frågan om utvisning var domstolarna inte överens.

Utvisades av tingsrätten

Helsingborgs tingsrätt ansåg att mannen skulle utvisas ur Sverige och förbjudas att återvända hit i fem år.

Tingsrätten beaktade att de brott han döms för ”har ägt rum under en kort tid och hans beteende innebär ett verkligt och allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär”.

Saknas anknytning till Sverige

Hovrätten över Skåne och Blekinge noterar att mannen vid ett flertal tillfällen dömts för stöldbrott i främst Spanien. Hans förklaring till varför han befinner sig i landet kan starkt ifrågasättas, och det har inte framkommit att han har någon anknytning till Sverige. Den av åklagaren åberopade bevisningen ger också betydande stöd åt påståendet att han kan antas göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här.

Inte proportionerligt

Trots dessa omständigheter finner hovrätten att den brottslighet han nu döms för inte kan ses som ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär. Inte heller framstår utvisning som en proportionerlig åtgärd i sammanhanget. Utvisningsyrkandet ska därför ogillas. Tingsrättens domslut ska således ändras även i denna del. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.