Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Strypgrepp på sambon inte livshotande – straffet sänks

Nyheter
Publicerad: 2020-09-03 09:38
Foto: Anders Wiklund / TT

Fängelsestraffet sänks från två år till ett år och fyra månader för en 33-årig man som strypt och hotat sin sambo framför deras sjuårige son.
Trots att kvinnan svimmat av strypgreppet och misshandeln i övrigt varit allvarlig, är det inte genom utredningen visat att våldet varit livshotande för kvinnan och därmed inte ’grovt’, skriver hovrätten.

En 33-årig man åtalades vid Blekinge tingsrätt för att ha försökt trycka ut målsäganden genom ett fönster.

Mannen förnekade detta samt att han skulle ha knäat hennes bröstben, men erkände att han tagit ett strypgrepp runt hennes hals. Han förklarade också blånaden på kvinnans bröstkorg med att han avsett kasta ner henne i en soffa, men snavat på hennes fötter och ramlat över henne. Följden blev att han råkade träffa henne med armbågen på bröstkorgen.

Skador på halsen

Av rättsintyget framgick bland annat att kvinnan haft blåmärken och hudblödningar på halsen, svullnad och dysfunktion av stämbanden samt blåmärken på de båda underbenen.

Åklagarens och målsägandens berättelse om hur händelseförloppet utspelat sig fick också stöd av vittnesuppgifter från den polis som anlänt till platsen vid gärningstillfället. Kvinnan var då mycket upprörd och hes – ”hon hade nästan ingen röst”, förklarade polisvittnet. Målsäganden uppgav på plats att 33-åringen försökt knuffa ut henne genom ett fönster och därefter strypt hennes tills hon svimmat.

Sammantaget fann tingsrätten att kvinnans berättelse, tillsammans med vittnesuppgifterna och den övriga bevisningen var tillräckligt för att fälla mannen för grov misshandel.

Annan bedömning

33-åringen dömdes även för bland annat grovt olaga hot och två fall av ringa narkotikabrott till sammanlagt två års fängelse. Han förpliktades även betala skadestånd till kvinnan med 1 698 kronor plus ränta.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge som gör en annan bedömning avseende misshandeln.

Hovrätten anser nämligen det inte tillräckligt utrett att 33-åringen ska ha försökt trycka ut kvinnan genom ett öppet fönster. Som domstolen tolkar rättsintyget får detta dessutom förstås så att ett livshotande tillstånd hade kunnat uppstå vid ett fortsatt stryptag, men inte att kvinnan genom det visade stryptaget försattes i ett sådant tillstånd.

Inte bevisat livsfarlig

Då det inte är bevisat att gärningen var livsfarlig anser hovrätten att misshandeln inte kvalificerar sig som grov.

Den samlade brottsligheten för misshandeln, det grova olaga hotet samt skadegörelsen som 33-åringen döms för anser hovrätten ligger på ett år och fyra månaders fängelse. Han döms i enlighet med straffvärdet. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.