Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Socialsekreterare hjälpte part i vårdnadstvist – får allvarlig JO-kritik

Nyheter
Publicerad: 2020-05-06 13:47
Foto Bertil Ericson /

Två socialsekreterare hjälpte i en vårdnadstvist den ena föräldern att svara på stämningsansökan från den andre föräldern.
Nu får Socialnämnden allvarlig kritik från JO.

Målet gällde boende och umgänge enligt föräldrabalken. Två socialsekreterare i kommunen hjälpte en förälder att svara på stämningsansökan från den andra föräldern och upprättade ett yttrande som fogades till svarsskrivelsen.

”Tagit ställning”

Hanteringen anmäldes till JO som i sitt beslut skriver att när två socialsekreterare, ”på ett sådant sätt som har skett i det här fallet, hjälper den ena föräldern att svara på en stämningsansökan är det nästintill ofrånkomligt att den förälder som har väckt talan kommer att uppfatta det som att förvaltningen har tagit ställning mot honom eller henne.”

Agerandet innebär, skriver JO, att socialsekreterarna närmast intar rollen som ombud för den hälpta föräldern, vilket ligger ”långt utanför både nämndens ansvarsområde och vad som kan anses rymmas inom grundlagens krav på saklighet och opartiskhet”.
– Det är något som varken nämnden eller enskilda socialsekreterare ska ägna sig åt, skriver JO.

Tvistiga omständigheter

JO skriver också också att flera av omständigheterna som redovisades i det aktuella yttrandet var tvistiga och att det innehåller bedömningar av de frågor som var föremål för prövning i det pågående familjemålet.

JO menar att yttrandet som sådant och det sätt som det har tillkommit på, inte kan uppfattas på något annat sätt än som ett ställningstagande för den svarande föräldern.

Allvarlig kritik

Därmed konstaterar JO att handläggningen inte har skett i enlighet med de krav på saklighet och opartiskhet som uppställs i 1 kap. 9 § RF, och nämnden får nu allvarlig kritik för hanteringen.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.