Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Smekning var ”mindre allvarlig” – 19-åring frias från sexövergrepp

Nyheter
Publicerad: 2021-01-05 09:29
Foto: Stina Stjernkvist / TT

En 19-årig man frias från sexuellt övergrepp efter att ha smekt sin barndomskompis underliv utan samtycke.
Även om mannen varit medvetet oaktsam om risken att kvinnan inte deltog frivilligt, avbröt mannen gärningen omgående efter att kvinnan sa ’nej’.
Bland annat därför bedöms gärningen som ’mindre allvarlig’.

En 19-årig man åtalades vid Västmanlands tingsrätt för sexuellt övergrepp. Enligt åklagaren hade mannen utan samtycke smekt målsägandens underliv samtidigt som han hållit ett grepp runt henne kropp.

Parterna, som kände varandra sedan barnsben, hade den aktuella kvällen i januari 2020 varit på olika fester. De hade dock samåkt tillbaka till sin hemstad i en kompis bil. Under bilfärden hade parterna kyssts och bestämt att målsäganden skulle sova över hos 19-åringen, som bor med sin mamma i en lägenhet.

Sa ”Nej”

I lägenheten hade de fortsatt att hångla med varandra i 19-åringens säng, men i något skede hade kvinnan sagt ’nej’ efter att mannen börjat röra vid hennes kön.

Tingsrätten ansåg inledningsvis det visat att målsäganden inte deltog frivilligt vad gäller beröringen av hennes könsorgan. Parterna hade nämligen samstämmigt berättat att kvinnan sagt ’nej’, vilket 19-åringein uppfattat.

Mot bakgrund av målsägandens svävande uppgifter om vad hon kommunicerat till mannen under det inledande skeendet i sängen var det dock inte styrkt att han uppsåtligen eller av grov oaktsamhet begått ett sexuellt övergrepp mot henne, eftersom han avbrutit den sexuella handlingen så snart han uppfattat att det saknades samtycke.

Måste insett risken

Svea hovrätten instämmer inledningsvis i underinstansens bedömning att kvinnan inte samtyckte till smekningen av hennes underliv.

Frågan är då om 19-åringen haft uppsåt till att kvinnan inte deltog frivilligt.

Även om händelseförloppet inte är helt klarlagt anser hovrätten att mannen måste ha insett risken för att målsäganden inte deltog frivilligt. Hon hade avböjt fortsatt hångel, vänt sig om i sängen och lagt sig med ryggen mot mannen.

För likgiltighetsuppsåt krävs dock att 19-åringen varit likgiltig inför att kvinnan inte deltog frivilligt. Det räcker således inte att han varit likgiltig inför risken att hon inte deltog frivilligt, betonar domstolen.

Kan inte dömas

Liksom tingsrätten anser hovrätten annat inte styrkt än att mannen slutat smeka målsägandens kön relativt omgående efter att hon sagt ’nej’. Han kan därför inte dömas för uppsåtligt sexuellt övergrepp.

Eftersom den 19-årige mannen insett risken för att kvinnan inte deltog frivilligt har han varit medvetet oaktsam i förhållande till detta. Enligt förarbetena är medveten oaktsamhet i regel att anse som ’grov’ oaktsamhet.

Det finns alltså enligt domstolen förutsättningar för att döma mannen för oaktsamt sexuellt övergrepp enligt brottsbalken.

Mindre allvarlig

Emellertid anges i andra stycket i samma bestämmelse att ansvar för brott inte ska utdömas om gärningen, med hänsyn till omständigheterna, är ’mindre allvarlig’. Av förarbetena framgår att undantagsbestämmelsen normalt leder till att straffansvaret förbehålls gärningar som – om det förelegat uppsåt i förhållande till att den andra personen inte deltar frivilligt – ska bedömas som grovt sexuellt övergrepp.

19-åringen har dock inte gjort sig skyldig till grovt brott. Omständigheterna är inte heller sådana att gärningen inte kan bedömas som ’mindre allvarlig’ enligt andra stycket. Det anser hovrätten och fastställer tingsrättens friande dom. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se