Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Slarvade bort tandprotes flera gånger – nekas ytterligare bistånd

Nyheter
Publicerad: 2021-03-22 12:57
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix / TT /

En kvinna som flera gånger tappat bort sin tandprotes nekas ytterligare bistånd till tandvård.
Enligt förvaltningsrätten hade det gått så pass lång tid sedan det senaste beslutet att hon kunde beviljas bistånd på nytt, men kammarrätten anser att hon är tillförsäkrad levnadsnivå genom de tidigare besluten.

Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs kommun beslutade sommaren 2020 att avslå en 42-årig kvinnas ansökan om ekonomiskt bistånd till tandprotes. Anledningen var att hon redan tidigare beviljats tillstånd för samma sak och att behovet därför redan var tillgodosett. Dessutom hade hon vid minst två tillfällen tappat bort sin protes och förklarat detta med att den inte passade.

Kvinnan överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Umeå, som framhöll att hon beviljats kostnader för en tandprotes två gånger tidigare, senast i juli 2019. Den ansåg att det var kvinnans eget ansvar att själv kontakta tandläkare för att justera protesen om den satt illa, och även att se till att inte tappa bort den. 

Kammarrätten nekar

Däremot menar rätten att det gått så pass lång tid sedan hon senast beviljades bistånd att hennes behov inte längre kunde anses uppfyllt, och den biföll därför hennes överklagande.

Kammarrätten i Sundsvall väljer däremot att neka kvinnan ytterligare bistånd. Den framhåller att hon, genom att vid två tidigare tillfällen beviljats ekonomiskt bistånd för samma ändamål, är tillförsäkrad en skälig levnadsnivå. Den omständigheten att hon slarvat bort protesen på grund av att den inte passade inte utgör skäl för att beviljas ytterligare bistånd. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Fredrika Lageryd
red@dagensjuridik.se