Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skrikande och bankande kvinna måste flytta från lägenhet

Nyheter
Publicerad: 2021-05-03 10:04
Genrebild Foto: Ali Lorestani / TT /

Genom grannarnas samstämmiga uppgifter är det styrkt att en 56-åriga kvinna har skrikit, gapat, slagit och bankat under flera års tid, flera gånger i veckan, vanligtvis runt klockan åtta på kvällen.
Hovrätten ändrar därför hyresnämndens beslut och säger nu upp kvinnans hyresavtal.

Hyresvärden sade upp hyresavtalet med en 56-årig kvinna för en trerumslägenhet i Partille på grund av störningar i boendet under flera års tid. Enligt värden hade kvinnan skrikit och gapat, slagit och bankat och stampat och hotat – såväl på dagarna som på nätterna.
Grannarna hade under flera års tid både dokumenterat störningarna och anmält kvinnan till Störningsbyrån. Hyresvärden hade även skickat kvinnan hela fem rättelseanmaningar.  

”Högljudda diskussioner”

Kvinnan, som hade bott i lägenheten sedan hösten 2002, motsatte sig uppsägningen vid Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. Hon och sambon hade vid några tillfällen haft högljudda diskussioner dagtid, men i övrigt hade de inte gjort något ljud ifrån sig, menade 56-åringen.

56-åringen menade samtidigt att hon å sin sida hade trakasserats av grannarna och i några fall även hotats av dem.
Hyresnämnden påpekade att grannsämjan mellan 56-åringen och vittnena uppenbarligen var dålig. Det fanns därför anledning att värdera vittnesuppgifterna med viss försiktighet. Samtidigt hade hyresvärden inte preciserat de störningar som skulle ha ägt rum efter den senaste rättelseanmaningen.

Svea Hovrätt ändrar

Vid en samlad bedömning, och med hänsyn till att situationen verkade ha förbättrats sedan i januari 2020, ansåg nämnden inte det bevisat att 56-åringen alltjämt störde sina grannar på ett sådant sätt att hon skäligen skulle tvingas flytta.

Svea hovrätt är av en annan uppfattning och säger nu upp avtalet med kvinnan.

Hovrätten noterar att flera av de boende samstämmigt vittnat om bankande, gap, skrik och stampande och att dessa oljud började runt klockan åtta på kvällarna. En väktares beskrivning om störningarna i början av oktober 2020 stämmer också väl överens med grannarnas uppgifter.

Måste flytta

Även den hyresgäst som flyttade in i november 2020 har berättat om dunkningar och bankningar från lägenheten flera gånger i veckan, och att dessa började runt klockan åtta på kvällarna.

Sammanfattningsvis är det enligt domstolen därmed styrkt att den 56-åriga kvinnan under flera års tid har gapat, skrikit, bankat och slagit, såväl kvälls- som nattetid. Trots flera rättelseanmaningar har oljuden inte upphört. Hyresvärdens överklagande bifalls därför och kvinnan åläggs att flytta senast 2 augusti 2021.  (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se