Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skärpt straff för 55-åring – tvingade flicka till oralsex i sexbutik

Nyheter
Publicerad: 2021-02-22 13:49
Foto: Henrik Montgomery / TT

Hovrätten lägger den 15-åriga flickans berättelse i dess helhet till grund för bedömningen och dömer nu en 55-årig man för uppsåtlig våldtäkt i den låsta och nedsläckta sexbutiken där mannen arbetade.
Flickan har inte på något sätt antytt eller signalerat att hon ville ge 55-åringen oralsex, vilket mannen har förstått. Fängelsestraffet skärps från åtta månader till två år.

En 55-årig man åtalades för våldtäkt på en då 15-årig flicka.
Enligt åklagaren hade mannen stoppat in sitt finger i flickans mun och därefter tvingat henne att utföra oralsex på honom. Mannen hade under hela händelseförloppet hållit fast flickans huvud.

Det var inledningsvis utrett att den 15-åriga flickan besökt en erotikbutik för att köpa en present till en kompis och att den 55-årige mannen arbetade i butiken. Parterna – som inte kände varandra – kom att prata om bland annat sex.

Kände obehag

Efter stängning låste mannen butiken, släckte ner och fortsatte samtalet med flickan. Flickan uppgav vid tingsrätten att hon upplevt det som att 55-åringen höll kvar henne i butiken genom att prata. När han låste hade hon känt obehag, men eftersom hon inte ville vara otrevlig sa hon inget om att hon ville gå därifrån. Efter ett tag hade mannen tryckt in sitt finger i hennes mun och uppmanat henne att suga på det, vilket hon hade gjort.

Några minuter senare hade han kommit emot henne, dragit ner sina byxor och bett henne att utföra oralsex. Flickan hade känt att hon inte hade något val och gjorde som hon blev tillsagd. Efter en stund försökte 15-åringen dra bort sitt huvud, men mannen eftersom mannen hållit ett stadigt grepp om hennes bakhuvud med sin hand hade det inte gått.

Sa ”förlåt”

Efter två eller tre minuter hade mannen backat, fnissat lite, sagt ”förlåt” och fortsatt att prata. Flickan sa då att hon behövde gå. Samtidigt som mannen släppt ut henne uppmanade han henne att komma tillbaka så att han ”kunde lära upp henne”.

Mannen uppgav å sin sida att han var ”bombsäker” på att hon hållit handen löst på flickans huvud, som stöd. Han hade inget minne av att hon visat eller uttryckt att hon ville utföra oralsex, men inte heller hade han fått några signaler om motsatsen.

Enligt tingsrätten hade det inte visats att 55-åringen visste eller förstod att flickan inte ville ge honom oralsex. Domstolen ansåg dock att mannen, med hänsyn till att de inte hade träffats tidigare samt den stora åldersskillnaden mellan dem, måste ha insett att det kunde vara så att flickan inte ville ha något sexuellt umgänge med honom.

Likgiltighet inte styrkt

Det var således bevisat att mannen insett risken för att flickan inte deltog frivilligt. Då mannen, enligt egen utsago, avbrutit den sexuella handlingen efter att ha fått intrycket av att flickan inte ville fortsätta, var det dock inte styrkt att han varit likgiltig inför att flickan faktiskt inte deltog frivilligt.

55-åringen dömdes därför för oaktsam våldtäkt till åtta månaders fängelse och ålades betala schablonbeloppet för oaktsam våldtäkt med 85 000 kronor i skadestånd.

Hovrätten skärper

Hovrätten för Nedre Norrland finner att flickans berättelse varit detaljerad, klar och sammanhängande. Den fick även stöd av den övriga bevisningen – dels vad vittnen berättat om vad de iakttagit om flickans mående och de uppgifter hon lämnat till dem kort efter händelsen, dels de sms som flickan skickat.

Även de uppgifter mannen har lämnat har i stora dela bekräftat flickans uppgifter.
Hovrätten lägger flickans berättelse i dess helhet till grund för bedömningen.

Det är således utrett att 55-åringen agerat helt i enlighet med åklagarens gärningspåstående, bland annat att mannen hållit ett stadigt grepp om flickans bakhuvud så att hon inte kunde komma loss.

Beträffande mannens uppsåt i förhållande till flickans bristande frivillighet anser hovrätten att flickan inte på något sätt antytt, lämnat signaler eller agerat på ett sätt som har kunnat uppfattas som att hon ville ge 55-åringen oralsex. Mannens agerande på platsen talar i stället för en målmedvetenhet i att få flickan – som inte vågade säga ifrån – att utföra det orala samlaget.

Uppsåtlig våldtäkt

Vid en samlad bedömning anser bedömer hovrätten att den 55-årige mannen förstod att flickan inte deltog frivilligt, och dömer honom för uppsåtlig våldtäkt. Straffet skärps till två års fängelse.

Eftersom skadeståndsdelen av tingsrättens dom inte överklagades saknas möjligt att höja det redan utdömda skadeståndsbeloppet. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
våldtäktuppsåt

Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se