Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skånska fastighetsprofiler döms återigen för grova ekobrott

Nyheter
Publicerad: 2022-11-23 08:41
Foto: Hasse Holmberg/TT

Två skånska affärsmän dömdes i januari till två och ett halvt års fängelse samt näringsförbud i fem år. Nu döms samma män till ytterligare två respektive ett års fängelse efter att ha tagit mångmiljonlån utan att informera långivarna om att de bostadsrätter som använts som säkerhet redan var pantsatta då de måste ha varit införstådda med belåningen, enligt tingsrätten.

Åtalet kretsar runt banklån med ett sammanlagt värde på omkring 65 miljoner kronor, som tagits med säkerhet i ett antal bostadsrätter som samlats i aktiebolaget Bostadsbolaget i Helsingborg AB. 

Enligt åklagaren har de båda tilltalade, en 62-årig man och en 57-årig man, tagit lånen med kännedom om att bostadsrättslägenheterna var pantsatta – samt även överlåtit bostadsrätter trots att dessa redan varit överlåtna.

Saknat avsikt att vilseleda

En problematik i sammanhanget är att det för bostadsrätter inte finns samma register över pantsättningar som Lantmäteriet för över fastigheter. Det är i stället bostadsrättsföreningen själv som för pantregistret och styrelsen ska denuntieras för att panten ska bli giltig. Männen har enligt åklagaren underlåtit att berätta för de berörda bankerna att bostadsrätterna i fråga redan varit pantsatta för andra lån.

Männen har medgett det objektiva handlande som åklagaren gjort gällande, men säger sig ha saknat kännedom om de bakomliggande förhållandena – och menar att de har saknat avsikt att vilseleda. En tredje person, som vittnat i rättegången, skulle i stället vara ansvarig. Männen har samtidigt inte gjort några som helst kontroller av de underlag som de skrivit under och intygat för bankerna. Tingsrätten anser också att invändningen är en efterhandskonstruktion.

Tidigare dom

62-åringen fälls nu för 16 fall av grovt bedrägeri, medan 57-åringen bara fälls för två. Anledningen till att den yngre mannen inte fälls i fler fall är att många av åtalspunkterna hunnit preskriberas, eftersom han inte kunnat delges åtalet i tid.

Männen dömdes i januari 2022 till två och ett halvt års fängelse vardera i en deldom om trolöshet mot huvudman. När tingsrätten nu fäller dem behöver man ta hänsyn till deldomen och döma till en påföljd som inte överstiger vad som skulle ha dömts ut om brottsligheten bedömts i ett sammanhang.

62-åringen döms, med hänsyn till detta, till ytterligare två års fängelse samtidigt som 57-åringen döms till ytterligare ett års fängelse.

 (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
fastighetsprofiler
Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: