Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Satt i bil som bogserades – 17-åring döms för olovlig körning

Nyheter
Publicerad: 2022-01-14 10:09
Genrebild Foto: Erik G Svensson /TT

Hovrätten fastställer tingsrättens domslut och dömer en i dag 18-årig man för olovlig körning efter att han suttit i förarsätet på en bil medan den bogserades.
Vid tidpunkten för bogseringen var han endast 17 år gammal och sakande därför körkortsbehörighet.
Eftersom mannen har suttit i förarsätet på den dragna bilen anses han ha framfört den.

En i dag 18-årig man åtalades vid Ystads tingsrätt för olovlig körning efter en händelse i februari 2021 i Trelleborg.

En polisman iakttog hur mannen, som vid tillfället var 17 år, fick sin bil bogserad av en annan bil i krypfart. Polisen berättade att han kände igen mannen sedan tidigare och såg honom hoppa ur förarsätet ur den dragna bilen. Enligt polismannen berättade mannen på plats att han hade kört bilen en runda i Trelleborg.

Hörd över åtalet förklarade mannen att han hade åkt i bilen tillsammans med en vän, men ville inte uppge vem vännen var. Han visste inte heller vems bilen var.

Tingsrätten dömde mannen för olovlig körning till ungdomsvård.

Polisen vittnade

Domstolen framhöll inledningsvis att mannen vid tidpunkten för bogseringen saknade körkort eftersom han endast var 17 år gammal. Genom polismannens vittnesmål var det styrkt att han suttit i den bogserade bilen, vilket han inte hade rätt till. Han skulle därför dömas i enlighet med åtalet.

I påföljdsdelen framhöll rätten att han dömts till ungdomsvård för ringa narkotikabrott efter den olovliga körningen. Tidigare utdömd ungdomsvård skulle därför avse även den olovliga körningen.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer nu tingsrättens domslut.

”Viss förflyttning”

I likhet med underinstansen bedömer hovrätten att mannen befann sig på förarplatsen i den dragna bilen. Det framgår av polismannens uppgifter att han såg bilen bogseras en kort sträcka och att det fanns spår i snön av en längre sträcka. Det är därför även visat att viss förflyttning av bilen har skett.

Högsta domstolen har ansett att framförande av ett bogserat fordon kan falla inom bestämmelsen om olovlig körning. I praxis har lagts vikt vid om föraren har styrt bilen eller inte.

Mot bakgrund av att mannen har suttit på förarplatsen anses han ha manövrerat bilen medan den bogserades. Han saknade även körkortsbehörighet vid tillfället och ska därför dömas för olovlig körning. Även i påföljdsdelen ansluter sig hovrätten till vad tingsrätten har anfört.

(Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Karl Engstrand