Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sänkt straff för man som la ut nakenbilder och filmer på kvinna

Nyheter
Publicerad: 2020-09-10 10:23
OBS Genrebild Foto Karin Malmhav / SvD/TT

En man dömdes för grovt olaga integritetsintrång för att ha publicerat sexfilmer av en kvinna på nätet.
Straffvärdet för brottsligheten uppgår till tio månaders fängelse, konstaterar hovrätten.
Men eftersom att mannen inte hunnit ta del av tidigare uttömd skyddstillsyn, och hans positivt uppvisade personliga utvecklingen är skör, bestäms påföljden istället till skyddstillsyn och två månaders fängelse.

En 32-årig man åtalades vid Borås tingsrätt för grovt olaga integritetsintrång.

’Olaga integritetsintrång’ utgörs enligt brottsbalken av att någon gör intrång i någon annans privatliv genom att sprida bland annat bild eller annan uppgift om någons sexualliv eller bild på någons helt eller delvis nakna kropp, om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör.

Bilder och filmer

Det var utrett att 32-åringen publicerat 35 bilder och 13 filmer som visade målsäganden delta i och utföra sexuella handlingar. Bilderna och filmerna hade lagts upp på en profil som skapats av mannen i målsägandens namn och angav kvinnans förnamn, ålder och bostadsort.

Det var också utrett att de publicerats hade mellan 509 och 17 126 visningar och varit mellan 14 sekunder och 5 minuter och 55 sekunder långa.

32-åringen medgav att han publicerat materialet samt att detta skett utan kvinnans samtycke. Flera av bilderna och filmerna visade tydligt kvinnans ansikte vilket, i kombination med de uppgifter som mannen angett på profilsidan, var sådana att sekretess kunde identifieras.

Tio månaders fängelse

Mannen dömdes därför för grovt olaga integritetsintrång. På grund av filmernas och bildernas innehåll och spridning bestämdes påföljden till tio månaders fängelse.

Kränkningsersättningen bestämdes till 90 000 kronor, med hänsyn särskilt taget till materialets grova sexuella innehåll och det faktum att kvinnans ansikte syntes tydligt i mycket av materialet.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som instämmer in underinstansens bedömning avseende skuldfrågan och straffvärdet. Emellertid når hovrätten en annan slutsats avseende påföljden.

Särskilda skäl

’Grovt olaga integritetsintrång’ är ett brott av sådan art att påföljden bör bestämmas till fängelse även om varken straffvärdet i sig eller tidigare brottslighet skulle motivera det, skriver domstolen. Särskilda skäl kan dock föranleda en annan bedömning.

Hovrätten bedömer att det skett en påtaglig förbättring av 32-åringens personliga och sociala situation i flera avseenden som kan antas ha haft samband med hans brottslighet. Dessutom begick mannen den aktuella brottsligheten innan han tagit del av den skyddstillsyn han dömdes till för tidigare brottslighet.

De positiva effekter som en sådan frivårdande påföljd förväntas ge har alltså ännu inte kommit mannen till dels, anmärker domstolen.

Bor på stödboende

Mannen – som haft ett omfattande alkoholmissbruk men varit nykter sedan december 2018 – bor sedan januari 2019 på ett stödboende och ska kort slussas ut till en egen lägenhet.

Enligt domstolen är situationen så pass skör att den positiva utvecklingen för mannen riskerar brytas om han döms till fängelse i enlighet med straffvärdet om tio månader.

Det finns därför starka skäl att välja skyddstillsyn som påföljd. Med hänsyn till straffvärdet och brottslighetens art ska dock skyddstillsynen förenas med två månaders fängelse. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.