Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Resursfördelning, löner och arbetsmiljö – välkommen som ny vice RÅ”

Nyheter
Publicerad: 2019-06-20 10:56

DEBATT – av Emma Berge, ordförande Saco-S föreningen vid Åklagarmyndigheten

Välkommen Katarina Johansson Welin som vice riksåklagare. Vi hoppas på dig!

Du kan den operativa verksamheten och vet vad det innebär att vara åklagare.  Förra året välkomnade jag Petra Lundh som ny riksåklagare med en debattartikel (Dagens Juridik 2018-07-13) och här kommer en lägesrapport om hur situationen ser ut nu.

Åklagarmyndigheten har under 2019 äntligen kunna anställa igen. Revisorer har återanställts. Flera åklagaraspiranter har antagits över hela landet. Nya karriärvägar utvecklas.

Fler erfarna åklagare kan nu bli seniora åklagare. Ämnesspecialister kommer införas under hösten. Det pågår ett chefsprojekt för att bland annat se hur myndigheten kan rekrytera de bästa cheferna.

Det händer mycket positivt i myndigheten. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen. Det finns dock alltjämt orosmoln. Jag tänkte nämna tre av dem:

1) Resursfördelningen. Hur mycket pengar kommer myndigheten få för 2020? Kommer myndigheten kunna anställa ännu fler åklagare? Vi behöver veta för att planera verksamheten.

2) Löner.  Det är dags att åklagaryrket uppgraderas och att åklagarens löner avspeglar det stora ansvar och de krävande arbetsuppgifter som det innebär att vara åklagare.

3) Arbetsmiljön. Åklagarna måste ges förutsättningar för att kunna utföra sitt jobb under arbetstid och inte lägga kvällar och helger på att förbereda morgondagens mål i tingsrätten. Vi åklagare springer som hamstrar i hamsterhjulet och hinner aldrig stanna upp. Detta är inte hållbart och jag är oroad över den höga arbetsbelastningen och bristen på återhämtning.

Jag hoppas att du som vice riksåklagare tillsammans med riksåklagaren kommer att fortsätta arbeta för att ge åklagarna de allra bästa förutsättningar för att sköta sitt jobb. Vi är en viktig del av rättskedjan och utan åklagare blir det inga resultat.
Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka härDela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se