Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen öppnar för licensjakt på gråsäl – för torskens skull

Nyheter
Publicerad: 2019-07-19 09:55
Photo: Brennan Linsley/TT

Genom en ändring i jaktförordningen har regeringen nu gjort det möjligt för Naturvårdsverket att besluta om licensjakt på gråsäl.
Man har också gett Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket att se över förvaltningen av sälarna och föreslå åtgärder för att rädda torsken.

Bakgrunden tilländringen är att gråsälens växande bestånd har inneburit konsekvenser för torskbeståndet och kustfisket.
Sälen förstör nät för mer 50 miljoner kronor årligen och tar fisk i fiskarnas nät, skriver regeringen. Sälen bär också på en parasit som påverkar torskens kondition och levnadsvillkor negativt.

”Vetenskapligt befogat”

I torsdags beslutade regeringen att ändra jaktförordningen så att det nu är möjligt för Naturvårdsverket att besluta om licensjakt på gråsäl.
Licensjakten får endast ske under vissa givna förutsättning att det är vetenskapligt befogat ur ett ekosystemperspektiv.

Foto: Lars Pehrsson / SvD/ TT

De nya reglerna träder i kraft den 29 november och upphör att gälla den 1 januari 2022, ”om inte en vetenskaplig utvärdering visar att regeringen bör förlänga möjligheten att besluta om licensjakt.”

Ska kartläggas

Man beslutar också att genomföra en kartläggning, och förvaltningsplan, för gråsäl.
– Situationen för Östersjötorsken är allvarlig och vi behöver se över alla våra verktyg för att skydda beståndet. Därför har regeringen idag beslutat om att öppna upp för licensjakt på gråsäl. Samtidigt är det nödvändigt att vi utforskar fler möjliga åtgärder, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: