Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Porrsurfade på företagstelefonen – licenshavare varnas

Nyheter
Publicerad: 2021-06-08 10:51
Foto: Isabell Höjman / TT

En man med numera vilande licens har använt företagstelefon för att nätdejta och besöka porrsajter, i strid med företagets regler och etiska riktlinjer, vilket har försatt företaget i en ”mycket känslig situation”.
Det är därför med viss tvekan som Swedsecs disciplinnämnd låter påföljden stanna vid en varning.

Det anslutna företaget anmälde en då anställd licenshavare till Swedsec, bland annat för att ha använt företagets utrustning i strid med företagets regler.

Företaget uppgav att mannen hade använt företagets mobiltelefon för att nätdejta samt för att besöka porrsidor. Licenshavaren var dessutom styrelseledamot och ordförande i ett externt bolag, som bedriver konkurrerande verksamhet med företaget, något som inte hade godkänts.

Erkände användning

Mannen erkände att han hade använts företagstelefonen för att nätdejta och besöka porrsajter. Han förnekade dock att han brutit mot företagets regler för uppdrag inom tjänsten. Han hade nämligen fått ett muntligt godkännande av sin chef, och hade inte känt till att han dessutom behövde formellt och skriftligen söka tillstånd för sina styrelseuppdrag.

Swedsecs disciplinnämnd gör följande bedömning.

Genom att använda företagstelefonen för nätdejting och för att besöka hemsidor med pornografi har mannen överträtt ett uttryckligt förbud i företagets regler om informationssäkerhet om att inte besöka vissa hemsidor. Agerandet står även i strid med företagets etiska riktlinjer.

”Rubba tilliten”

Händelserna kan enligt nämnden även rubba tilliten för mannen som licenshavare och som anställd i ett finansiellt institut. Han har även genom sitt agerande utsatt sig själv och företaget för risken att bli utnyttjad för brott.

Nämnden framhåller att företagets verksamhet bygger på förtroende och att det är viktigt att upprätthålla en hög etisk standard. Mannen har såsom licenshavare överträtt flera av företagets regler, har agerat ytterst olämpligt samt försatt företaget i en mycket känslig situation.

Med viss tvekan anser dock nämnden att påföljden kan stanna vid en varning. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se