Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Politisk Twitteranka på Finansinspektionen fråga för JO

Nyheter
Publicerad: 2019-11-07 08:53
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

En tjänsteman på Finansinspektionen råkade Twittra negativa åsikter om vissa politiska partier på myndighetens officiella twitterkonto.
Händelsen JO-anmäldes och nu slår Justitieombudsmannen fast att publiceringen skadat allmänhetens förtroende för myndigheten. Samtidigt slås fast att myndigheten inte brustit i regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

Det var i augusti förra året som det uppmärksammades en Tweet på Finansinspektionens officiella Twitterkonto innehållandes negativa åsikter om vissa politiska partier.

Inlägget togs bort inom några minuter och Finansinspektionen klargjorde kort senare offentligt att myndigheten inte stod bakom inlägget. Tjänstemannen som publicerade inlägget tilldelades dessutom en varning av myndigheten.

Händelsen anmäldes dock till Justitieombudsmannen som nu formulerat ett beslut i ärendet.

Skadade allmänhetens förtroende för Finansinspektionen

JO slår i sitt beslut fast att ”de politiska åsikter som kom till uttryck i twitterinlägget inte uppfyller regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

Däremot, konstaterar JO, har Finansinspektionen inte brustit i regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet, eftersom publiceringen inte var förenlig med myndighetens riktlinjer.

”Bör noga överväga riskerna med sociala medier”

Justitieombudsmannen konstaterar även att myndighetens riktlinjer, som tagits fram med anledning av den aktuella händelsen, kan förväntas minska risken för liknande händelser i framtiden.

JO understryker också i beslutet att myndigheter generellt bör iaktta viss försiktighet i användningen av sociala medier samt ”noga överväga vilka risker det medför samt vilka åtgärder och rutiner som krävs för att minimera riskerna”.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut: