Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Pojkar frias från våldtäkt av tolvåring – flickans berättelse ändrades

Nyheter
Publicerad: 2020-09-04 09:48
Bilden är arrangerad. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hovrätten friar två pojkar i 17 respektive 16-årsåldern från grov våldtäkt mot en då 12-årig flicka.
Även om det finns omständigheter som talar för att någon form av sexuellt umgänge ägt rum hemma hos 17-åringen, har flickans uppgifter förändrats över tid i så hög grad att det inte går att dra någon säker slutsats om gärningen, skriver domstolen.

En 17-årig pojke och en 16-årig pojke åtalades vid Östersunds tingsrätt för att ha våldtagit en vid tillfället tolv år gammal flicka. Pojkarna hade båda fyllt 15 år vid tillfället.

Enligt åtalet hade pojkarna – mot flickans vilja – genomfört samlag med flickan samt tvingat henne att utföra oralsex på dem. Detta skulle ha skett den 19 februari 2019. Åklagaren ville att brottet skulle bedömas som ’grovt’, dels på grund av målsägandens låga ålder, dels då det var fråga om flera gärningsmän som turats om att genomföra de sexuella handlingarna mot tolvåringen.

Tingsrätten dömde

Enligt tingsrätten hade flickan lämnat mycket klara och detaljerade uppgifter och hennes berättelse bedömdes som trovärdig.

Sammantaget fann tingsrätten det visat genom den bevisning som lagts fram att pojkarna genomfört samlaget på det sätt åklagaren påstod. De dömdes för grov våldtäkt mot barn till skyddstillsyn.

Domen överklagades till Hovrätten för Nedre Norrland som nu frikänner båda två.

”Svårförklarlig”

Domstolen noterar att den främsta bevisningen i målet – liksom i många sexualbrottsmål – består av målsägandens uppgifter. Även om flickans berättelse varit lång, rimlig och detaljrik har den i vissa delar varit inkonsekvent och svårförklarlig. Hennes uppgifter om vad som egentligen hänt – och när övergreppet ägt rum – har nämligen varierat över tid.

Flickans lärare har i förhör berättat att flickan den 21 mars 2019 berättade att hon blivit våldtagen. Enligt läraren beskrev tolvåringen då att hon haft ”frivilligt sex” med 16-åringen och att detta ”känts okej” för henne, men att 17-åringen tjatat till sig sex, vilket hon hade sagt nej till. Dessa uppgifter stämmer inte helt överens med vad målsäganden senare berättat för läraren, andra personer och i polisförhör.

Olika uppgifter

Enligt lärarens berättelse hade flickan också berättat att hon före övergreppet träffat pojkarna i närheten av en ishall. Men i senare polisförhör uppgav hon att hon träffat dem vid en sjö, där de fiskat tillsammans.  

Enligt domstolen är det dessutom mycket osäkert vid vilken tidpunkt som ett eventuellt övergrepp ska ha ägt rum. Flickan berättade inledningsvis för sin lärare att det skedde i december, men utifrån den efterföljande utredningen stod det klart att övergreppet måste ha ägt rum den 19 februari 2019. Detta då flickan i senare polisförhör berättat att det skedde vintertid.

Sammantaget anser hovrätten att det inte går att dra någon säker slutsats om när eller hur det sexuella umgänget hemma hos 17-åringen ska ha gått till, även om det finns omständigheter som talar för det sexuella umgänget som sådant.

Pojkarna frikänns därför.  (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.