Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Penningböter för jäktad nakenpromenad till parken

Nyheter
Publicerad: 2021-04-07 09:52
Foto: Fredrik Sandberg / TT /

En 69-årig lämnade sin bostad, passerade en förskola och promenerade ner mot Stadsparken i Eskilstuna – allt detta medan han var naken från midjan och ner.
Hovrätten fäster ingen vikt vid mannens förklaring att han varit så stressad att han glömt ta på sig byxor och dömer honom för förargelseväckande beteende till 800 kronor i penningböter.

Åklagaren åtalade en 69-årig man åtalades vid Eskilstuna tingsrätt för att ha blottat sig för två kvinnor i maj 2018.
Mannens bostad är belägen i ett hus mitt emot den skola som målsägandena arbetar på. Det var utrett att 69-åringen vid det aktuella tillfället klivit ut på gatan utan kläder på underkroppen och därefter promenerat mot Stadsparken. Enligt kvinnorna, som befunnit sig på skolgården tillsammans med två skolbarn, hade mannen haft en ”juckande gång – som att han ville bli sedd.”

Det var genom vittnesuppgifterna klarlagt att 69-åringen blottat sitt kön. Frågan var dock om mannen riktat detta handlande mot kvinnorna.

Tingsrätten frikände

Enligt domstolen var det inte utrett att mannen skulle ha känt till att någon av dem befann sig på platsen i samband med nakenpromenaden mot Stadsparken. Någon form av uppsåt riktat mot kvinnorna var därför inte styrkt.

Huruvida mannens handlande kunde utgöra något annat brott än sexuellt ofredande hade inte berörts vid huvudförhandlingen, varför 69-åringen frikändes.
Svea hovrätt instämmer till att börja med i tingsrättens bedömning att 69-åringen inte ska dömas för sexuellt ofredande.

Frågan är dock om mannen, i enlighet med åklagarens andrahandsyrkande, ska dömas för förargelseväckande beteende.

Måste insett risken

Eftersom gärningen ägde rum utomhus på en allmän plats i Eskilstuna, i närheten av bland annat en förskola, där det kan antas att andra personer ofta vistas, anser hovrätten att 69-åringen måste ha insett att det fanns en stork risk för att någon skulle kunna se honom.

Genom att trots denna insikt ha promenerat naken undertill har mannen därmed varit likgiltig inför den risken. Vad mannen själv har uppgett i polisförhör – att han hade så bråttom ut från lägenheten att han glömde ta på sig byxor – förändrar inte den bedömningen.

Den 69-årige mannen döms därför för förargelseväckande beteende till 800 kronor i penningböter. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se