Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Passivitet borde väckt misstankar – döms för oaktsam våldtäkt

Nyheter
Publicerad: 2021-01-14 12:46
MALMÖ 2018-02-02 Allsvensk fotbollsspelare begärs häktad i Malmö tingsrätt misstänkt för fem fall av våldtäkt mot barn. Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090

En tidigare friad 23-årig man döms nu för oaktsam våldtäkt på en kvinna.
Kvinnan var helt passiv när mannen förde hennes hand mot sitt kön och började onanera.
För hovrätten är det tydligt ”att den uteblivna responsen från målsägandens sida” har gett mannen anledning att fundera över hennes frivillighet.

Vid Skaraborgs tingsrätt berättade målsäganden att hon och den tilltalade 23-årige mannen haft sex flera gånger innan den aktuella händelsen, men att det då varit mer ”mjukt och romantiskt” och att båda varit överens.

Under Valborg 2020 hade kvinnan hört av sig till 23-åringen och de bestämde att hon skulle komma hem till honom. De hade sex och somnade sedan.

Tryckte huvudet mot sitt kön

Kvinnan berättade att hon därefter vaknat upp av att 23-åringen tryckte hennes hand mot sitt kön. Eftersom hon inte hade velat delta hade hon inte gjort någonting, varpå hon upplevde att mannen blev frustrerad. 23-åringen hade då tryckt hennes huvud mot sitt kön för att få henne att ge honom oralsex, vilket hon inte heller hade velat. Kvinnan uppgav att hon varit rädd för att säga till, och ville inte göra mannen arg eller ledsen.

En dryg månad senare träffades de igen och ett liknande händelseförlopp utspelade sig. Den gången hade mannen – enligt målsäganden – även försökt ha samlag med henne.

Mannen uppgav att han inte vid något av tillfällena förstått att kvinnan inte ville men hade förstått i efterhand att han kanske varit oförsiktig.

Friades i tingsrätten

Tingsrätten friade mannen från båda våldtäktsåtalspunkterna. Vad gäller Valborgs-händelsen framgick att kvinnan ”spelade med” för att få det överstökat. Det fanns således ingenting som tydde på att 23-åringen vetat eller haft anledning att misstänka att hon inte ville ha sex med honom.

Beträffande händelsen en månad senare ansåg domstolen det svårt att göra bedömningen att mannen skulle ha förstått att kvinnan inte ville ha sex, ”särskilt då kommunikationsmönstret tidigare varit sådant att hon sagt ifrån och han då slutat”. Mot bland annat den bakgrunden frikändes alltså mannen.

Åklagaren överklagade domen till Göta hovrätt beträffande händelsen den 30 maj.

Framstår som självupplevd

Hovrätten konstaterar inledningsvis att kvinnan har lämnat en klar, sammanhängande och detaljerad berättelse som framstår som självupplevd. Det har inte framkommit någon anledning för henne att falskeligen anklaga 23-åringen för brott. Tvärtom framstår det som att kvinnan är genuint ledsen över att ha förlorat mannen som vän.

Som tingsrätten funnit anser dock hovrätten inte att 23-åringen haft uppsåt i förhållande till att kvinnan inte deltog frivilligt. Frågan är då om han varit grovt oaktsam i förhållande till detta.

Det är genom utredningen visat att parterna haft ömsesidigt frivilligt sex flera gånger före den aktuella händelsen. De har båda berättat att de sinsemellan inte brukade prata om sitt sexuella umgänge, utan i stället prövade sig fram.

Var helt passiv

Med hänsyn till hur den sexuella relationen gestaltat sig – och att 23-åringens agerande i viss mån legat i linje med hur det sexuella umgänget tidigare sett ut – är det enligt domstolen därför inte utrett att mannen faktiskt misstänkte att kvinnan inte deltog frivilligt.

Emellertid har kvinnan berättat att hon varit helt passiv när 23-åringen förde hennes hand mot sin penis och med sin hand på hennes började onanera. Hon har varit passiv även vid de orala och vaginala samlagen, men sagt sig ha försökt signalera att hon inte ville ha oralsex genom att stanna upp.

För hovrätten är det tydligt ”att den uteblivna responsen från målsägandens sida har gett 23-åringen anledning att fundera” över hennes frivillighet.

”Mer våld”

I stället för att stanna upp och försäkra sig om detta har han på ett överrumplande sätt – och med mer våld än vad som tidigare förekommit – tryckt ner och hållit fast kvinnans huvud mot sin penis. Sammantaget är därför omständigheterna sådana att den 23-årige mannen borde ha insett risken för att målsäganden inte deltog frivilligt, bedömer hovrätten.

Handlandet är så klandervärt att det är bedöma som grovt oaktsamt.

Mannen döms därför slutligen för oaktsam våldtäkt till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst och åläggs betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Hade fängelse i stället valts som påföljd hade sex månader dömts ut. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se