Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Pandemin ingen ursäkt för obetalda hyror – kvinna vräks

Nyheter
Publicerad: 2020-11-10 13:02
Foto: Johan Nilsson / TT /

En 62-årig kvinna måste flytta från sin hyresrätt i Simrishamn på grund av fem obetalda hyror.
Trots att kvinnan förlorat sin inkomst som timanställd lärare med anledning av pandemin menade hyresnämnden att kvinnan borde ha gjort mer för att åtminstone kunna betala delar av hyran.
Svea hovrätt instämmer.

En 62-årig hyresgäst i Simrishamn bekräftade vid Hyres- och arrendenämnden i Malmö att hon inte hade betalat hyran för april till och med augusti 2020.

Anledningen till de obetalda hyrorna var att kvinnan haft svårt att få jobb som timanställd lärare med anledning av den rådande pandemin. Hon önskade få bo kvar i sin lägenhet till dess hon kunde få sin Lund-lägenhet såld. Med pengarna skulle hon kunna reglera hela hyresskulden, bedyrade den 62-åriga kvinnan.

Rimlig tid

Hyresnämnden menade att även om pandemin orsakat stora problem för många, särskilt vad gäller möjligheterna att behålla en anställning, så måste det ställas krav på att i vart fall något delbelopp till hyran betalas, att andra tillgångar realiseras i rimlig tid eller att lån tas upp.

Kvinnan hade haft möjlighet att vidta samtliga beskriva åtgärderna – särskilt då hon ägde en bostadsrätt i Lund – men inte gjort något av detta vid tidpunkten för nämndens sammanträde.

Åsidosatt skyldigheter

Genom de fem konsekutiva betalningsförsummelserna ansåg därför kvinnan ha åsidosatt sina skyldigheter i sådan grad att avtalet inte skäligen behövde förlängas.

Vid Svea hovrätt har kvinnan anfört att hon beviljats a-kassa samt att hon från oktober har anmält uttag av sin allmänna pension i förtid, för att kunna klara hyresbetalningar.

Hovrätten gör dock ingen annan bedömning än nämnden och fastställer beslutet. Kvinnan måste därför flytta genast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se