Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Övervakningsfilm för dålig – inbrottsfälld frias i Hovrätten

Nyheter
Publicerad: 2022-09-09 10:01
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT /

Hovrätten ändrar ett tidigare avgörande och frikänner en man som fällts för inbrottsstöld.
En övervakningsfilm som åberopats av åklagaren är så pass lågupplöst att det inte går att urskilja specifika ansiktsdrag, även om gärningspersonen påminner om mannen.
Det ihop med andra brister i utredningen gör att det finns rimligt tvivel, enligt domen.

En idag 41-årig man åtalades i Södertörns tingsrätt för inbrottsstöld, stöld och fyra fall av bedrägeri. 

Det fanns enligt tingsrätten en övertygande bevisning kring tillgreppet av en väska från en barnvagn, där mannen gripits med väskan nära inpå gärningen – samt beträffande bedrägeribrotten där andra personers betalkort använts för mindre inköp. Åtalspunkten för inbrottsstöld splittrade däremot tingsrätten.

Dators stals

Gärningen hade begåtts på ett akutboende där 41-åringen bott under våren 2022. Någon hade där tillgripit en dator, ett id-kort och vissa andra tillhörigheter från ett rum som delats av två personer.

Inledningsvis fanns det en övervakningsfilm av bättre kvalitet från händelsen, men denna hade försvunnit. En anställd på boendet hade dock hunnit titta på filmen med polis och sade sig ”vara 75 procent säker” på att det var 41-åringen som på filmen sågs gå ut och in från det aktuella rummet.

En annan övervakningsfilm åberopades i tingsrätten, men denna var av sämre kvalitet. Det gick dock att konstatera att en mörkhyad man med rakat huvud och vad som ser ut som vitare skägg under hakan går in på rummet för att något senare lämna detsamma med något som påminner om en dator.

Stämmer i hög grad

Att mannen också var bosatt på boendet och att hans utseende i hög grad stämmer överens med gärningsmannens var ”naturligtvis mycket besvärande”, enligt tingsrättens majoritet. Den anställde på boendet hade också inledningsvis uppgett för polisen att det var 41-åringen som syntes på filmen, även om han i tingsrätten talat om en säkerhet på 75 procent. Slutsatsen blev att åtalet var styrkt.

Rättens ordförande höll dock inte med. Övervakningsfilmen som förevisats i domstolen var av sämre kvalitet och det var svårt att till exempel urskilja specifika ansiktsdrag. Mannen på filmen hade i och för sig flera likheter med 41-åringen. De var båda mörkhyade, hade liknande ansiktsform och vitt skägg under hakan. Detta i kombination med det begränsade antalet tänkbara gärningsmän och det inledande utpekandet var besvärande, bekräftade ordföranden.

Något stöldgods hade dock inte påträffats på 41-åringen eller i hans rum och det var en brist i utredningen att det saknades underlag om hur han var klädd den aktuella dagen. Den anställde på boendet hade samtidigt inte kunnat uppge några detaljer kring varför han tyckte att det var 41-åringen när han tittade på den mer högupplösta övervakningsfilmen. Uppgiften om 75 procents säkerhet medförde under alla omständigheter ett rimligt tvivel kring om det verkligen var 41-åringen som begått gärningen. Det hade dessutom inte framkommit någon uppgift kring hur många personer som befunnit sig på boendet vid det aktuella tillfället.

Osäkerheterna gjorde att det inte helt gick att utesluta någon annan gärningsman och åtalet borde därför ha ogillats enligt ordföranden, som dock ”kördes över” av de tre nämndemännen.

Frias

Svea hovrätt bekräftar nu ordförandens ställningstagande och frikänner 41-åringen från den aktuella åtalspunkten, på samma skäl som framförts i den skiljaktiga meningen. Hovrätten lindrar samtidigt påföljden från 14 månaders fängelse till 3 månader. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: