Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Överhyra efter skenavtal måste betalas tillbaka

Nyheter
Publicerad: 2021-04-16 12:53
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

En 49-årig hyresvärd måste återbetala nästan 40 000 kronor till en 31-årig hyresgäst för överhyra.
Parterna har ingått ett skenavtal och uppgett att de var inneboende, vilket inte stämde.
31-åringen har tvärtom hyrt lägenheten omöblerad och bott i den själv i nästan ett års tid.

En 31-årig man yrkade vid Hyres- och arrendenämnden i Göteborg att hans dåvarande 49-årige hyresvärd skulle återbetala 39 790 kronor till honom för överhyra.

Till stöd för sin talan uppgav mannen bland annat att han i samband med inflyttningen upprätta ett inneboendeavtal med 49-åringen för att ge sken av att han var inneboende hos denne. I avtalet stod att hyran var 4 000 kronor, men i själva verket hade han betalat 9 000 kronor varje månad. Lägenheten var omöblerad och han disponerade hela lägenheten själv tillsammans med sin flickvän.

Ljudupptagning

Efter de nya reglerna om andrahandsuthyrningen hade 49-åringen inte velat ha hyran insatt på sitt konto, så mannen hade betalat en del av den i kontant, menade 31-åringen.

En fråga för hyresnämnden var om hyresavtalet var ett skenavtal som 31-åringen påstod. Av en ljudupptagning framgick att 49-åringen hämtade post i lägenheten och att han ville att 31-åringen skulle säga till om det kom brev eller meddelaren från fastighetsägaren. Beträffande avtalad hyra bekräftade 49-åringen därtill i flera andra ljudupptagningar att den avtalade hyran var 9 000 kronor.

Mot bakgrund av detta fäste hyresnämnden sin tilltro till 31-åringen och fann att lägenheten hade hyrts ut i andra hand, att hyran var 9 000 kronor per månad och att den hyrts ut omöblerad.

Närmare 40 000

Samtidigt var det ostridigt att hyran för lägenheten var 5 250 kronor och att kostnaden för el och parkeringsplats uppgick till 300 kronor i månaden. Skälig hyra var alltså 5 550 kronor.

Sammanfattningsvis beslutade nämnden att 49-åringen skulle betala tillbaka totalt 39 790 kronor plus ränta avseende perioden februari 2019 till och med januari 2020.

Svea hovrätt gör ingen annan bedömning och avslår nu 49-åringens överklagande dit. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se