Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nekas strafflindring efter dödsolycka i Lamborghini

Nyheter
Publicerad: 2023-05-17 09:51
Genrebild. Foto: Martial Trezzin/TT

Strax före olyckan där vännen omkom var 40-åringen uppe i nästan 300 kilometer i timmen med sin Lamborghini värd närmare två miljoner kronor.
Att 40-åringens försäkringsbolag beslutat att inte betala ut någon ersättning för bilen saknar helt betydelse för påföljden, menar hovrätten.
I stället fastställs tingsrättens dom på 18 månaders fängelse.

Polis och räddningstjänst kallades i oktober 2020 till en trafikolycka på E18 i närheten av Enköping. Andra bilister hade då sett en orange sportbil volta runt i diket efter att ha kört av vägen i mycket hög hastighet.

Bilen hade körts av en idag 40-årig man som överlevde singelolyckan, men en mycket nära vän till honom som åkt med som passagerare ådrog sig svåra skallskador och hans liv gick inte att rädda.

Filmade färden

I bilen påträffades passagerarens mobiltelefon och en 38 minuter lång video som spelats in under färden. Endast tre minuter visar själva körningen i den exklusiva Lamborghinin, men under dessa minuter visas hastighetsmätaren upprepade gånger. Hastigheten varierar från som lägst 122 kilometer i timmen till som högst 297 kilometer i timmen, vid det sista tillfället före olyckan då hastighetsmätaren syns i bild.

En teknisk undersökning visade att det inte funnits några fel på bilen som inverkat på möjligheten att till exempel styra eller bromsa fordonet.

40-åringen åtalades i Uppsala tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, grovt brott. Han medgav i huvudsak gärningarna, men ansåg inte att något av brotten skulle rubriceras som grovt.

Enligt 40-åringen hade han varit på väg hem från sin sons dop ihop med den andre mannen, som var gudfar till pojken. Sportbilen var relativt nyinköpt och männen hade båda två varit exhalterade inför att få uppleva den – och det var därför som vännen hade gjort filmen. 40-åringen hade varit medveten om att han tidvis hållit en mycket hög hastighet, men samtidigt kört på en raksträcka med som var helt fri när han accelererat den sista gången. Det hade varit något på vägen som fick bilen att hoppa till, uppgav 40-åringen.

Svacka i vägbanan

Tingsrätten konstaterade också att det fanns en svacka i vägbanan vid olycksplatsen som lett till att bilen tappat markkontakten. Orsaken till olyckan var dock inte vägbanan utan den alltför höga hastigheten, som alltså närmat sig 300 kilometer i timmen. ”Att köra en bil i en hastighet av närmare 300 kilometer i timmen på allmän väg måste tveklöst bedömas som ett medvetet risktagande av allvarligt slag”, konstaterade tingsrätten. Att 40-åringens vän av allt att döma verkade ha bejakat den snabba körningen saknade betydelse. 40-åringen hade ändå gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död. Den grova oaktsamheten och uppenbara likgiltighet som 40-åringen visat inför andra männsikors liv och egendom innebar även att han skulle fällas för grov vårdslöshet i trafik.

Det medvetna risktagande som den extremt höga hastigheten medfört gjorde enligt tingsrätten också att straffvärdet översteg minimistraffet för grovt vållande till annans död, som är ett års fängelse. Mannen dömdes därför till ett och ett halvt år och någon icke-frihetsberövande påföljd kunde inte komma i fråga.

Försäkringsbolaget ersatte inte

Försvaret drev målet vidare och yrkade att Svea hovrätt skulle ogilla åtalet eller åtminstone lindra påföljden. Man presenterade samtidigt utredning som visar att mannens försäkringsbolag beslutat att inte ersätta honom för den skadade bilen, som haft ett inköpspris på 1,7 miljoner kronor.

Hovrätten ansluter sig dock helt till tingsrättens slutsatser så vitt avser skuld, brottsrubricering och samlat straffvärde. Den ekonomiska förlust som uppstått för 40-åringen på grund av olyckan är samtidigt ingenting som ska påverka straffmätningen, slår domstolen fast. Det 18 månader långa fängelsestraffet fastställs i stället. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: