Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Narkotikadömd frias efter överklagande – trots DNA-bevisning

Nyheter
Publicerad: 2021-09-14 13:32
Foto: Cornelius Poppe /TT

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och friar en man som tidigare dömts till fängelse för narkotikabrott.
Att mannens DNA påträffats på två olika lager emballage när en större mängd cannabis beslagtagits räcker inte som bevisning utan kan till exempel förklaras genom kontaminering, enligt den friande domen.

Två män, idag 42 respektive 40, åtalades i Halmstads tingsrätt för narkotikabrott. 
Polisen hade en tid bedrivit spaning mot 40-åringen, som misstänktes hantera narkotika. En dag i december 2020 bestämde man sig för att stoppa hans bil och göra husrannsakan.

Under golvmattan framför passagerarsätet upptäcktes ett metallock i golvet som visade sig dölja ett lönnfack. I facket påträffades fem vakuumförpackade påsar med totalt närmare fem kilo hartskakor cannabis inlindade i flera lager plastfolie och emballage. Motsvarande lönnfack fanns även på förarsidan och på den elektroniska låsanordningen kunde 40-åringens DNA säkras.

40-åringen hade även nycklar på sig som går till en lägenhet som vid tidpunkten hyrdes av 42-åringen. Vid husrannsakan där påträffades en vakuumpackare och tomma vakuumpåsar som enligt en teknisk undersökning sannolikt har använts för att försluta påsarna i bilen. Det visade sig även att DNA som säkrats på det mellersta och det innersta emballaget till hartskakorna i bilen gick att matcha till 42-åringen.

Tingsrätten fällde

Tingsrätten ansåg att åtalet mot männen var styrkt och dömde båda två till fängelse.

40-åringens brott hade bland annat innefattat ett försvårande moment i transporten i lönnfacket och ansågs ligga nära gränsen för grovt brott. Han dömdes dock för narkotikabrott av normalgraden till fängelse i ett år och tio månader.

42-åringen hade också tagit befattning med en stor mängd cannabis, men varit mindre delaktig än 40-åringen och straffvärdet var därför lägre. Han dömdes i och med det till fängelse i ett år och fyra månader.

Frias helt i Hovrätten

Hovrätten för Västra Sverige fastställer nu tingsrättens domslut så vitt avser 40-åringen men friar samtidigt 42-åringen helt.

Att 42-åringens DNA funnits på två olika lager av emballaget till narkotikan i bilen talar i och för sig för att han har tagit befattning med narkotikan och varit med och förpackat den. Förpackningen har med hög sannolikhet också skett i den lägenhet där vakuumpackare och emballage påträffats.

42-åringen är den som stått som hyresgäst till lägenheten, men de båda männen har samstämmigt uppgett att det i själva verket varit 40-åringen som disponerat den och betalat hyra samt att det pågick en diskussion kring om han skulle kunna ta över kontraktet. 42-åringen skulle också sedan några månader tillbaka ha varit bosatt i Stockholm – något som får stöd av bland annat hyresavtal och inköpskvitton.

Inga fingeravtryck

Förpackningen har skett i en lägenhet där 42-åringen tidigare har varit fast boende. Hans DNA har bara påträffats på två ställen på emballaget och hans fingeravtryck har inte gått att säkra, trots att det funnits avtryck från andra personer på förpackningarna.

Enligt hovrätten kan det under dessa omständigheter inte uteslutas att DNA-avsättningen har skett på något annat sätt än vid befattning med narkotikan. Det kan här till exempel handla om kontaminering från den tidigare bostaden, anser hovrätten.

Under dessa omständigheter och då viss utredning talar för att 42-åringen vid tidpunkten befann sig i Stockholm håller bevisningen inte och åtalet ogillas därför. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se