Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man med koppling till kriminellt nätverk får inte vara ordningsvakt

Nyheter
Publicerad: 2019-10-22 09:01
Foto: Jessica Gow / TT

Kammarrätten i Stockholm avslår – liksom förvaltningsrätten – en mans överklagande av Polismyndighetens beslut att återkalla hans förordnande som ordningsvakt.
Grunden för återkallandet är att mannen haft kopplingar till ett kriminellt nätverk.

I oktober 2018 valde Polismyndigheten att återkalla en mans förordnande som ordningsvakt sedan han upprepade gånger stoppats av polis tillsammans med personer som ingick i ett kriminellt nätverk. Personer i nätverket hade dessutom ett flertal gånger brukat mannens fordon, i vilka polisen bland annat påträffat tillhyggen och en balaklava.

Bestred koppling

Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Han bestred all koppling med det kriminella nätverket. Den balaklava polisen påstods sig ha hittat i hans fordon var enligt mannen en skyddsmask som användes för att köra fyrhjuling/cross.

Förvaltningsrätten fann dock att det inte framkommit några skäl att ifrågasätta Polismyndighetens uppgifter om mannens koppling till det kriminella nätverket. Med hänsyn till ordningsvaktsuppdragets karaktär ansåg domstolen därmed att mannen inte längre uppfyllde de krav som kan ställas på ordningsvakter. Mannens överklagandet avslogs alltså.

Står fast

Han vände sig då till Kammarrätten i Stockholm för att få Polismyndighetens återkallelse upphävd.

Kammarrätten gör dock inte någon annan bedömning än förvaltningsrätten. Mannens överklagande avslås därför och Polismyndighetens beslut står därmed fast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Ellen Bergqvist
red@dagensjuridik.se