Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man högg mot grannens dörr med yxa – tvingas flytta

Nyheter
Publicerad: 2021-09-02 11:03
Genrebild

En 40-årig man måste flytta från sin lägenhet i Kristinehamn för att ha stört grannarna med skrik och bankningar under en relativt lång tid.
Mannen har vid ett tillfälle även gått runt med yxa på fastigheten och huggit mot en grannes dörr i ett försök att ta sig in där, vilket är särskilt allvarligt.

Hyresavtalet mellan hyresbolaget och en 40-årig man beträffande en enrumslägenhet i Kristinehamn sades upp av bostadsbolaget till den 30 juni 2021. 

Vid Hyres- och arrendenämnden i Göteborg anförde bolaget att 40-åringen hade stört sina grannar i stor omfattning de senaste månaderna och att det rörde sig om skrik och bankande samt viss skadegörelse av fönster. 

Varnades

Trots att 40-åringen mottog en varning fortsatte störningarna utan att minska. Enligt bolaget hade mannen dessutom försökt ta sig in i en grannes lägenhet genom att hugga med en yxa i ytterdörren. Enligt bolaget var detta tillräckligt för att förverka hyresrätten. 

40-åringen förnekade att han hade hotat eller skadat någon i boendet utan mest gjort sig själv illa. Han hade blivit arbetslös i augusti 2020 och hade vid den tiden även hamnat i konflikt med sin exflickvän samt sin pappa. Skriken berodde på att han inte hade mått bra. Beträffande händelsen med yxan hade han vid tillfället tagit för mycket medicin och fått för sig att hans far befann sig i grannlägenheten. 

Hyresnämnden ansåg det visat att mannen gått runt med en yxa, vilket hade gjort grannarna otrygga. Vittnesuppgifterna stämde även väl överens med vad 40-åringen berättade om den händelsen. 

Överklagade

Nämnden ansåg att störningarna, särskilt händelsen med yxan, var så allvarlig de i sig skulle kunna leda till förverkande. Emellertid hade bostadsbolaget inte uppgett i uppsägningen att hyresrätten var förverkad. Enligt praxis kan ett förverkande därför inte göras gällande i förlängningstvisten. Under alla omständigheter hade dock 40-åringen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet sades upp. 

Den 40-årige mannen överklagade beslutet till Svea hovrätt som dock inte gör någon annan bedömning. Mannen måste därför flytta senast den 30 september i år. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se