Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man döms för djurplågeri lämnade hund i ”bastuvarm” bil

Nyheter
Publicerad: 2022-04-28 11:35
Genrebild. Foto: Jon Eeg / TT

En man som lämnade kvar sin hund i bilen på parkeringen utanför polishuset i Uppsala döms till dagsböter för djurplågeri.
Redan av mannens egna uppgifter framgår att han insåg risken för att hunden skulle utsättas för lidande.
Enligt den polisman som hittade hunden var det ”bastuvarmt” i bilen när han krossade rutan för att släppa ut hunden.

En 70-årig man åtalades i Uppsala tingsrätt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Enligt gärningsbeskrivningen hade mannen en junidag 2021 lämnat en hund i bilen utan tillsyn på parkeringen till polishuset i Uppsala, trots att temperaturen kunde befaras överstiga 25 °C.

Mannen vidgick de faktiska omständigheterna men gjorde gällande att han begått gärningen av oaktsamhet och inte uppsåt. Han uppgav att han hade ett ärende på polishuset som drog ut på tiden och att han var borta i ungefär en timme. Han parkerade i skugga men hade dåligt samvete över att hunden var kvar i bilen utan vatten.

”Slö och reagerade knappt”

I målet vittnade den polis som hade hittat hunden. Han berättade att det var ”bastuvarmt” i bilen när han beslutade sig för att krossa rutan för att släppa ut hunden. Termometern i polisbilen visade 25 °C utomhus. Hunden ”var slö och reagerade knappt” men återhämtade sig något när den fått vatten och placerats i skugga.

Tingsrätten konstaterar att polismannens uppgifter får stöd av den övriga utredningen i målet, bestående av fotografier, väderprognos och Svenska Kennelklubbens tabell över temperaturer i bil vid vissa utomhustemperaturer.

Enligt 6 kap. 37 § Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur får hundar inte lämnas utan tillsyn i ett fordon om temperaturen i bilen kan befaras överstiga 25 °C. I bestämmelsen anges vidare att utrymmet ska vara väl ventilerat så att fukt vädras ur.

Utsatts för lidande

Domstolen anser att åklagaren har lyckats bevisa att hunden har utsatts för lidande enligt djurplågeribestämmelsen i 16 kap. 13 § brottsbalken. Vidare framgår det redan av mannens egna uppgifter att han insåg risken för att hunden skulle utsättas för lidande men valde trots det att inte återvända till bilen.

Han anses därför ha begått gärningen men likgiltighetsuppsåt och ska dömas för djurplågeri. Påföljden bestäms till 30 dagsböter om 70 kronor. (Blendow Lexnova

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Karl Engstrand

Dela sidan:
Skriv ut: