Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Mamman åtalad för mord på treåriga ”Lilla hjärtat”

Nyheter
Publicerad: 2020-05-15 11:11
Kammaråklagare Anna Lander Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Den treåriga flickan, som kallats Lilla hjärtat, togs från sin fosterhemsfamilj och lämnades till sina biologiska föräldrar.
Tio månader senare hittades hon död – och hennes föräldrar greps misstänkta för att ha orsakat hennes död.
Pappan avled under tiden i häkte, och i dag åtalades mamman – för mord.

Fallet med den lilla flickan har fått stor uppmärksamhet, efter att Dagens Nyheter granskat ärendet, där kammarrätten gick mot socialnämnden bedömning och lämnade flickan till hennes biologiska föräldrar, trots en historia av missbruk och våld.
I Dagens Juridik skrev Ulrika Rogland en krönika om fallet.

Trubbigt våld

Tio månader efter att flickan lämnats till de biologiska föräldrarna hittades treåringen i januari död i deras lägenhet. Föräldrarna greps, och häktades, misstänkta för grovt vållande till annans död. Flickans pappa avled på häktet, och utredningen mot honom lades ner, men i dag åtalades flickans mamma.

I stämningsansökan skriver kammaråklagare Anna Lander att mamman, tillsammans med ”annan”, dödat flickan med trubbigt våld ”vilket orsakat flertalet skador bl.a. inre skador i huvudet och yttre skador på bland annat. huvudet, ryggen, höger arm samt båda benen.”

Drogade flickan

Mamman har också, enligt åklagaren försatt flickan i ett tillstånd av vanmakt genom att ge henne flera narkotikapreparat ”vilket innebar att hon hamnade i ett tillstånd av nedsatt medvetande och brist på kroppslig kontroll.”
Tillsammans med det utövade våldet har detta lett till att flickan avled.

Åklagaren skriver också att mamman haft ett garantansvar för flickan, och att hon ”i vart fall” genom underlåtenhet att ingripa för att skydda henne från utövat våld och förgiftning/tillstånd av vanmakt och genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus när hon var skadad berövat flickan livet.

Åtalas också för misshandel av en bebis

Mamman åtalas alltså i första hand för mord, och i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Hon åtalas också för brott mot griftefriden, och för synnerligen grov misshandel av den avlidna flickans bror, som bara var under ett år gammal genom att ge honom flera narkotikaklassade preparat.

Rättegången är planerad att inledas den 25 maj.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.